"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ведення реєстру акцій "Укртатнафти" буде перевірено

П'ятниця, 15 серпня 2008, 10:16

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України (ДКЦПФР) у місячний термін проведе перевірку ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область), реєстратора ЗАТ "Інформсистема", хоронителя "ІНГ Банк Україна" і депозитарія ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" на предмет законності ведення реєстру акцій "Укртатнафти".

Відповідно до рішення ДКЦПФР від 11 серпня, опублікованому у "Відомостях ДКЦПФР" у четвер, на період перевірки й аж до 12 жовтня кліринг і висновок договорів купівлі-продажу акцій "Укртатнафти" призупинені, повідомляє агентство "ІнтерфаксУкраїна".

Таким чином, ДКЦПФР заборонила реєстратору, хоронителю й депозитарію здійснювати відповідні операції.

Як відзначається, рішення ДКЦПФР прийняте у зв'язку з дорученням першого віце-прем'єра Олександра Турчинова від 8 серпня й листом Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з метою не припустити будь-які транзакції із спірним пакетом акцій (18,3%) "Укртатнафти".

Реклама:

Київський апеляційний господарський суд відхилив апеляції SeaGroup International Inc. (США) і AmRuz Trading AG (Швейцарія) і підтвердив незаконність покупки компаніями відповідно 9,96% і 8,36% акцій ЗАТ "Укртатнафта".

Російські акціонери до 2007 року контролювали більше 55% акцій "Укртатнафти" і менеджмент підприємства. Мінземмайна Татарстану належало 28,778%, ВАТ "Татнефть" - 8,613%, дружнім йому компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) - 9,96% і 8,336% відповідно.

Українська сторона кілька років заперечувала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" компаніям Seagroup International і Amruz Trading. Фінансова компанія "Укрнафтогаз" як реєстратор "Укртатнафти" у травні 2007 року за рішенням суду передала 18,296% акцій ЗАТ на зберігання НАК "Нафтогаз України", що володіла на той момент 43,054% акцій підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!