Україна може поскаржитися на антидемпінгові мита з боку ЄС

Вівторок, 12 серпня 2008, 16:19

Заступник голови Секретаріату Президента Андрій Гончарук допускає, що Україна може звернутися до Органу з вирішення спорів СОТ (ОВС) через завищені з боку Європейського Союзу антидемпінгові мита для окремих українських виробників.

Про це він повідомив в інтерв'ю газеті "Дело", пише агентство "Українські новини".

Гончарук зазначив, що Європейська комісія вважає, що українські виробники споживають природний газ російського походження за цінами, істотно нижчими від середньоєвропейських.

Саме цей фактор, з його слів, призводить до завищення демпінгових мит у багатьох антидемпінгових розслідуваннях.

Реклама:

Гончарук підкреслив, що в разі, якщо Єврокомісія буде й надалі використовувати "газовий" аргумент або застосовувати інші сумнівні підходи для штучного збільшення антидемпінгового мита для українських виробників, українські урядові органи матимуть всі підстави для того, щоб звернутися до органу з врегулювання торговельних спорів СОТ.

"Інший варіант - введення відповідних заходів проти держав, які дискримінують українських виробників", - сказав він.

Гончарук не повідомляє, до якої продукції застосовуються, на його думку, завищені антидемпінгові мита, але зазначає, що через позицію ЄС найбільше страждають виробники хімічної й металургійної продукції.

"На вартість їхньої продукції ціна на енергоресурси впливає більшою мірою. Наша позиція: Єврокомісія не враховує, що імпортований в Україну газ насправді йде із країн Центральної й Середньої Азії, а ціноутворення здійснюється за ринковим принципом", - сказав він.

Як повідомлялось, 2006 року Міністерство економіки розпочало розслідування з встановлення фактів дискримінаційних або недружніх дій Європейської комісії, яка у червні ввела антидемпінгові мита на імпорт безшовних труб з України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: