"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Машинобудівників хочуть об'єднати

Понеділок, 11 серпня 2008, 17:59

Уряд повернувся до ідеї створення державної енергомашино-будівельної корпорації, яка б об'єднала підприємства галузі.

Проти створення нової структури знову виступає харківський "Турбоатом", повідомляє видання "Экономические известия".

Наприкінці минулого тижня гендиректор ВАТ "Турбоатом" Віктор Суботін заявив, що на одному з найближчих завдань Кабміну може бути розглянуте питання про створення держкорпорації "Укренергомаш - Експорт" у складі харківських підприємств: ВАТ "Турбоатом" (75,22% акцій управляє ФДМ), ДП "Електротяжмаш", ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка" і ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ).

У Мінпромполітики і ФДМ не стали коментувати перспективи створення корпорації. Гендиректор ХЕМЗ Олександр Задорожний підтвердив, що представники Мінпромполітики обговорювали з ним питання участі в концерні.

Реклама:

"Це правильне рішення, ми готові брати участь, але ніяких офіційних документів я поки не одержував", - сказав він.

Нагадаємо, що влітку 2006 року Мінпромполітики вже намагалося створити корпорацію "Укренергомаш", однак харківський Мегабанк через суд заблокував передачу міністерству від ФДМ акцій "Турбоатома".

За даними Віктора Суботіна, відповідно до проекту статуту нової корпорації, її майно буде складатися з виробничих і невиробничих фондів, переданих підприємствами-учасниками, крім того, до неї перейде управління держпакетом акцій "Турбоатома".

Правління корпорації буде складатися з шести членів, чотири з яких - директори підприємств-учасників, а двоє представляють "орган, у сфері управління якого перебуває концерн".

Голова правління буде призначатися на п'ять років і практично не може бути звільнений до закінчення цього терміну.

"Мова йде про приховану приватизацію підприємств. Не треба нічого викуповувати і платити до бюджету. Можна лише затвердити статут, призначити потрібну людину та одержати в управління держмайно", - вважає гендиректор "Турбоатома".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: