"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Становище газорозподільних мереж близьке до критичного

Понеділок, 7 липня 2008, 17:56

процес запобігання вибухів побутового газу вимагає термінового залучення до реконструкції газових мереж приватного капіталу.

Оскільки стан газорозподільних мереж наблизився до критичного, - вважають представники 18 українських газорозподільних компаній.

На іхню думку, для залучення таких інвестицій держава має надати гарантії дотримання прав інвесторів у газорозподільній сфері.

Такого висновку дійшли учасники семінару у Дніпропетровську за участі представників МНС, Держгірпромнагляду, НАК «Нафтогаз України» та учасників ринку.

«Прогресуюче зношування розподільних мереж вимагає термінового прийняття й впровадження загальнодержавної програми їх відновлення. Державі слід визначити обсяг необхідного фінансування та дати зелене світло на прихід приватного капіталу, забезпечивши відповідні гарантії», - говориться в заяві газорозподільних компаній.

Неприйняття адекватних заходів може призвести до незворотньої деградації газорозподільної системи України. Водночас, взаємини приватних акціонерів і представників держави повинні будуватися у формі діалогу.

Водночас, потребує перегляду нормативна база газорозподільних господарств, методологія й порядок розрахунку тарифів на транспортування, оскільки вони не передбачають витрат на ремонт та відновлення газових мереж.

На думку учасників ринку, приведення нормативної бази у відповідність до сучасних вимог, повинне бути виконане найближчим часом.

«В Україні розпочався процес гармонізації нормативної бази з європейськими нормами, - зазначив голова технічної ради ТОВ "Газекс-Украјна" Володимир Сідак. - Його слід якнайшвидше поширити на газову галузь, задля прискорення модернізації мереж".

Реклама:

Семінар "Забезпечення охорони праці й промислової безпеки" відбувся у Дніпропетровську за ініціативи компанії "Газекс-Україна".

В ньому взяли участь представники 18 газорозподільних організацій, в тому числі: «Дніпропетровськгаз», «Запоріжгаз», «Донецькоблгаз», «Львівгаз», «Хмельницькгаз», «Рівнегаз», «Житомиргаз», «Укргазенерго», а також «Донекцьміськгаз», «Харківоблгаз», «Криворіжгаз», «Харьківміськгаз», «Дніпрогаз».

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!