Національний банк хоче змінити систему функціонування валютного міжбанку

Понеділок, 7 липня 2008, 13:13

Національний банк України (НБУ) зберігає намір внести зміни до системи функціонування міжбанківського валютного ринку й допрацював відповідну постанову.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс Україна", про це заявив голова НБУ Володимир Стельмах на прес-конференції.

"Там було одне питання, через яке ми її (постанову) відкликали: не було врегульовано питання (продажу) дрібних сум... Ми говоримо банку: ти можеш купити ці дрібні суми за рахунок власних коштів у рамках відкритої валютної позиції, згрупувати їх, припустимо, до 2-3 млн. (доларів), на скільки знайдеться покупець, і потім продати їх. Але знову ж, продати, виходячи з курсу, який запропонував бізнесмен", - сказав він про запропоновані поправки до документу.

"Кожен покупець банку повинен бути показаний на ринку", - підкреслив Стельмах.

Реклама:

Як повідомлялося, НБУ вирішив змінити правила на міжбанку, щоб зробити валютний ринок більш прозорим. Пропонувалося введення обов'язкового продажу/покупки валюти, кожного з клієнтів банків на прямому міжбанківському ринку: в повній сумі і за тим курсом, що визначить клієнт.

Проти відповідної постанови виступила Асоціація українських банків (АУБ). За оцінкою АУБ, заборона внутрішніх банківських валютних операцій може призвести до блокування роботи міжбанку.

В результаті Нацбанк відкликав своє рішення про зміну системи функціонування валютного міжбанку для доопрацювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: