"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінансова криза вийшла на ІРО

Четвер, 31 липня 2008, 10:35

Компанія Thomson Reuters опублікувала звіт про динаміку світового ринку капіталу в липні цього року і прийшла до висновку, що він продовжує перебувати під впливом кредитно-фінансової кризи і нестачі капіталу.

У звіті повідомляється, що компанії з Північної Америки, які найбільше страждають від фінансової кризи, все частіше поглинаються закордонними гравцями, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

З початку року закордонні компанії придбали 33% всіх американських компаній, що стали об'єктами поглинання (минулого року - 19%).

Списання та втрати від іпотечної кризи змусили банки активно залучати додатковий капітал шляхом додемісії: з початку року фінансові компанії провели 123 додемісії на загальну суму 59,6 млрд. дол., що є абсолютним рекордом.

Реклама:

Втім, найбільш негативні зміни спостерігаються на світовому ринку IPO. За даними Thomson Reuters, у липні цього року у світі відбулося лише 29 первинних розміщень, що стало найгіршим показником з травня 2003 року.

За іншим показником - обсягом розміщень - липень (6,8 млрд. дол.) перевершив січень (6 млрд. дол.) і лютий (5,4 млрд. дол.), але значно поступився липню 2007 року (32,2 млрд. дол.).

Більш показовою виглядає динаміка скасованих IPO. За перші сім місяців поточного року їхня кількість збільшилась в усьому світі: у Європі, Америці, Азії.

У цілому було скасовано 105 IPO, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період 2007 року (38). За кількістю скасованих IPO цього року лідерство за США - 56 (30 ), на другому місці Азія - 29 (3), на третьому - європейський ринок - 20 (5).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: