США допоможе збільшити Україні транзит газу

П'ятниця, 25 липня 2008, 11:59

Сполучені Штати хочуть обговорити з українським керівництвом можливість здійснення проекту, який має збільшити транзит газу через Україну на 19 мільярдів кубометрів на рік.

Про це повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на помічника Державного Секретаря США Метью Брайза, пише "Українська правда".

Водночас Брайз, який повідомив про це у Брюсселі напередодні свого від'їзду до Києва, не уточнив подробиць проекту.

Він лише сказав, що цей проект має за мету усунення "вузького місця" в українській газотранспортній мережі на кордоні із Словаччиною.

Реклама:

Новий проект, у якому зацікавлені США, мав би бути створений "з нуля" на підставі вже наявного меморандуму про порозуміння між Україною, Росією й Німеччиною й повністю ґрунтуватися на міжнародних стандартах прозорої діяльності.

За словами чільного представника Держдепартаменту США, цей проект в Україні не повинен залежати від того, чи втримається при владі той чи інший уряд.

"Дуже важливо, чи буде належна політична воля, щоб розірвати негативне коло непрозорості й корупції в енергетичному секторі", - сказав Брайз.

Україна є головним транзитером російського й середньоазійського газу до країн Європи.

Але через регулярні російсько-українські суперечки навколо газу Євросоюз готує й інші шляхи постачання в обхід України - такі, як запланований проект "Набуко" вартістю 12 млрд. дол.

Проект, про який говорив американський урядовець, коштував би лише близько 800 млн. дол. і при цьому надав би пропускної можливості приблизно  у дві третини  потужності "Набуко".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: