Парламент цікавиться цінами на житло

Середа, 23 липня 2008, 17:07

Відбулося засідання робочої групи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з'ясування обставин встановлення високих цін на житло в Києві та інших містах України.

Про це повідомляє портал "Finance.ua" з посиланням на прес-службу Верховної Ради.

В засіданні взяли участь представники Міністерства економіки, Мінфіну, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Державної інспекції з контролю за цінами, Державного комітету з питань земельних ресурсів, Державного комітету з питань регуляторної політики й підприємництва та Антимонопольного комітету.

Голова комісії Білозір відзначила, що під час засідання обговорювалися причини високої ціни на житло, а також кризова ситуація, що склалася сьогодні у сфері житлового будівництва в Україні.

Реклама:

Зокрема, йшла мова про недосконалий механізм виділення земельних ділянок під будівництво, відсутність належного контролю за перебігом будівництва з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З огляду на це, члени робочої групи висловили пропозицію щодо необхідності введення обов'язкової реєстрації будівництва житла за ціною більшою за визначену встановлену межу.

Крім того, учасники засідання висловилися за необхідність законодавчого врегулювання питання додаткових витрат місцевих бюджетів, які несуть будівельні компанії.

Зокрема, додаткові витрати (витрати на будівництво комунальних мереж, відрахування до місцевого бюджету, безоплатна передача частини квартир місцевим і центральним органам влади) становлять від 30 до 45% вартості новозбудованого житла.

Робоча група також внесла свої пропозиції щодо подальшої роботи комісії та удосконалення законодавчого регулювання будівельної галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: