Міллер назвав Тимошенко свою ціну на газ

Середа, 23 липня 2008, 10:21

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер запропонував Україні з 2009 року платити не менше 315 доларів за тисячу кубометрів газу.

Про це в середу, 23липня, пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в апараті прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"В ході переговорів Олексій Міллер запропонував починаючи з 2009 року перейти на так зване "формульне ціноутворення" на газ, що постачається з Росії,", - пише видання.

Як пояснює газета, формула базується на середній світовій ціні на нафту за останні три місяці, з якої віднімаються ціна за транзит і знижка за поступовий перехід до європейської ціни.

Реклама:

"За такою формулою ціна на газ у 2009 році для України досягне 75-80% від ціни на газ у Польщі. Якщо виходити із сьогоднішніх цін на газ для Польщі - 420 дол. за тисячу кубометрів, то Україна зможе придбати газ не дешевше 315 дол. (зараз 179,5 дол. за тисячу кубометрів)", - відзначає видання.

"В той же час, за словами пана Міллера, ціна на газ для європейських країн наступного року складе близько 500 дол. за тисячу кубометрів. А це означає, що ціна для України буде не меншою за 400 дол. за тисячу кубометрів", - говориться в статті.

Також газета відзначає, що у відповідь Тимошенко знову запропонувала цілком відмовитися від участі в поставках газу посередника в особі RosUkrEnergo.

Але Міллер відзначив, що RosUkrEnergo має врегулювати фінансові питання між "Газпромом" і "Нафтогазом", який є боржником російської монополії (борг за II квартал перевищує 800 млн. дол.).

За словами джерела видання, Тимошенко в черговий раз обіцяла погасити всі борги до 1 серпня, а пропозицію щодо формули ціни порекомендувала Міллеру погодити з Президентом Віктором Ющенком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: