Спиртзаводи позбавлять права монопольного виробника

Середа, 2 липня 2008, 10:39

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики пропонує позбавити державу монополії на виробництво спирту.

Вчора був опублікований проект постанови Верховної ради, в якому пропонується проголосувати за законопроект, що надає право видавати приватним компаніям ліцензію на експорт і виробництво етилового спирту, повідомляє "Комерсант - Україна" .

Після його схвалення планується підняти питання про приватизацію спиртових заводів. Однак не виключено, що алкогольні компанії зволіють створити власне виробництво.

Зараз ексклюзивним правом на виробництво та експорт етилового спирту володіють держконцерн "Укрспирт" і його регіональні об'єднання. Держконцерн "Укрспирт" об'єднує 76 спиртзаводів. Виторг компанії - 2,12 млрд. грн., чистий прибуток - 9 млн. грн. В середньому потужності підприємств "Укрспирту" використовуються на 51%.

Реклама:

В компанії "Укрспирт" про пропозицію дозволити приватним підприємцям виробляти спирт довідалися від кореспондента. Однак заявили, що не бачать у ній сенсу. "Зараз немає необхідності у створенні нових виробничих потужностей. Я вважаю, що необхідно провести модернізацію передових держпідприємств, а не створювати нові", - заявила заступник голови концерну Ніна Гаркава.

Учасники ринку дотримуються протилежної думки. "За останні роки "Укрспирт" одержав 19 млн. грн. збитку, а у 2007 році 35 держпідприємств не працювали", - говорить заступник голови Союзу оптовиків та виробників алкоголю й тютюну (СОВАТ) Юрій Жихарьов.

"Я вважаю, що найбільш оптимальний вихід - створити всі умови для вільної конкуренції, а деякі держпідприємства перепрофілювати під виробництво біопалива та біоетанолу", - відзначив він.

Самі учасники ринку вважають, що державна монополія заважає розвитку спиртового ринку. За словами генерального директора ГК "Союз-Віктан" Андрія Охлопкова, зі вступом України в СОТ українська спиртова галузь стане неконкурентоспроможною. "На ринок прийдуть виробники спирту з Туреччини, Бразилії, Росії й запропонують гарну якість за прийнятною ціною", - повідомив він. "

Самостійне виробництво спирту дасть можливість виробляти спирт у необхідних обсягах і мінімізувати витрати", - відзначив директор з правових питань ЛГЗ "Хортиця" Геннадій Васюков.

При цьому виробники горілки говорять, що можуть взяти участь у приватизації спиртзаводів. "Це можливість забезпечити себе сировиною високої якості", - сказав Васюков. "Спиртзаводи вимагають серйозних інвестицій, і ми будемо вирішувати, чи будувати завод з нуля, чи модернізувати діючі", - заявив Охлопков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: