Українська статистика перейде на євростандарти

Вівторок, 15 липня 2008, 16:19

З вересня поточного року в Україні планується перейти на систему розрахунків статистики за методикою "Євростату".

Про це заявив Міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "УНІАН".

Він відзначив, що Держкомстат вводить поступову зміну методики відповідно до європейських норм.

"Ми поступово вводимо нові форми розрахунків: будуть змінені вагові коефіцієнти. В принципі, це робиться щороку, однак раніше це питання не політизувалося в такій мірі, як зараз", - підкреслив Данилишин.

Реклама:

Міністр висловив надію, що нова методика розрахунків статистики може бути введена вже до вересня. При цьому Данилишин підкреслив, що вводити її необхідно тоді, коли в країні буде зафіксована дефляція або нульова інфляція.

"Ми плануємо повністю адаптуватися до системи, яку використовує "Євростат". І використати ті підходи, які використовуються в більшості країн Європи", - сказав Міністр.

Разом з цим, Данилишин підкреслив, що після введення нової системи розрахунків статистики буде цілком коректно порівнювати поточні статистичні дані з даними аналогічних періодів минулих років. Однак середньорічні показники будуть розраховуватися трохи інакше, додав він.

При цьому Міністр відзначив, що червневий показник інфляції, що розраховувався з деякою зміною методики, перевищив показник, який міг би бути отриманий при розрахунку за старою системою, на 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!