Україна тимчасово відмовилась від зовнішніх запозичень

Понеділок, 14 липня 2008, 10:27

Україна, яка наприкінці червня здійснила роад-шоу чергового випуску єврооблігацій на суму від 500 млн. дол., відмовилася від його розміщення.

Про це заявила Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Уряд уже відмовився від зовнішніх запозичень...", - повідомила вона на прес-конференції в Києві в суботу (12 липня).

Тимошенко відзначила, що в цей час на Державному казначейському рахунку знаходиться близько 32 млрд. грн., тому уряд має достатньо ресурсів.

Реклама:

Прем'єр додала, що провал змін до держбюджету-2008, в яких уряд пропонував перерозподілити додаткові доходи в розмірі 25,4 млрд. грн., отримані завдяки поліпшенню фіскальної дисципліни та інфляції, змушує зберігати ці кошти на казначейських рахунках.

Як підкреслила Тимошенко, в цей час держбюджет виконується з профіцитом.

Раніше учасники ринку з посиланням на лід-менеджерів нового випуску українських єврооблігацій повідомили, що Україна відмовилася від розміщення через значне падіння котирувань українських єврооблігацій, що вже обертаються на ринку, викликане зниженням кредитного рейтингу, подорожчанням нафти та газу.

В той же час Міністр фінансів України Віктор Пинзеник продовжував стверджувати, що уряд зберігає плани розмістити єврооблігації найближчим часом.

Спред до американських казначейських зобов'язань по п'ятирічних українських паперах на кінець минулого тижня досяг рекордних за останні декілька років 495 б.п., а їхня ставка перевищила 8% річних.

Відповідно до держбюджету-2008, уряд України цього року планує залучити на зовнішньому ринку 8,098 млрд. грн., що за поточним офіційним курсом становить близько 1,67 млрд. дол.

Останній раз Україна виходила на зовнішній ринок у листопаді 2007 року, коли вона розмістила 10-річні євробонди на 700 млн. дол. по нижній межі орієнтира прибутковості - під 6,75% річних, які зараз котируються за ставкою близько 8,3% річних.

В червні минулого року Україна також продала п'ятирічні єврооблігації на 500 млн. дол. під 6,385% річних, поточна прибутковість яких сьогодні становить близько 7,8% річних.

Держбюджет-2008 передбачає також зростання запозичень на внутрішньому ринку у 2,1 рази - до 7,776 млрд. грн., однак через утримувану Мінфіном занижену прибутковість (7,7%-7,9% річних по дво- і трирічних облігаціях) усього з початку року залучено 0,44 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: