"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Агентство S&P вибачилось за низький рейтинг

П'ятниця, 11 липня 2008, 10:33

Рейтингове агентство Standard & Poor's вибачилося перед Мінфіном за зниження кредитного рейтингу України.

У прес-службі Міністерства підтвердили цю інформацію й повідомили, що зараз із агентством ведуться переговори про об'єктивність присвоєння рейтингів та їх можливий перегляд, пише видання "Экономические известия".

Аналітик Standard & Poor's Френк Гіл заявив, що дана інформація не відповідає дійсності. "Стабільний прогноз рейтингу відображає низьку ймовірність його підвищення або зниження в найближчому майбутньому", - стверджує пан Гіл.

За його словами, щоб спрямувати рейтинг на підвищення, S & P необхідно побачити більш дієву антиінфляційну політику уряду, що скоротить бюджетні видатки й підвищить стабільність фінансового сектору.

Реклама:

12 червня агентство знизило довгостроковий суверенний рейтинг України й Києва по зобов'язаннях в іноземній валюті з "ВВ-" до "В+". Аналітики S & P тоді заявили, що влада України не справляється із зростаючою інфляцією.

Рішення викликало хвилю обурення в Мінфіні. По-перше, рішення збіглося за часом із заявою Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про уповільнення інфляції. По-друге, зниження було здійснено безпосередньо перед випуском українських єврооблігацій на 500 млн. дол., розміщення яких повинно було закінчитися до кінця червня.

Відразу ж після зміни рейтингу індекс облігацій країн, що розвиваються, EMBI+Україна (надбавка до ціни казначейських облігацій США) збільшився приблизно на 0,5% і на 20 червня склав 3,98%.

За словами начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк (Україна)" Олександра Печерицина, істотне зниження для України спреду EMBI+ до казначейських облігацій США може відбутися тільки після появи офіційних коментарів від агентства S & P.

"Причому значне зниження спреду можливе тільки за підвищення рейтингу", - говорить аналітик.

"Вибачення рейтингового агентства особливо не вплинуть на прибутковість облігацій", - погоджується голова аналітичного департаменту "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.

На сьогодні спред становить 468 базисних пункти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: