Макропоказники ставляться під сумнів

Вівторок, 1 липня 2008, 10:53

Очікується, що показники економічного зростання цього року будуть набагато гіршими від урядових прогнозів.

До такого висновку прийшли учасники щоквартального семінару макроекономічного прогнозування при Міністерстві економіки, повідомляє "Комерсант - Україна" .

Однак навіть ці розрахунки здаються аналітикам надмірно оптимістичними: вони не враховують подорожчання енергоресурсів з початку наступного року.

В п'ятницю 27 червня Мінекономіки провело черговий семінар з макроекономічного прогнозування.

Реклама:

Крім чиновників Мінекономіки, Мінфіну і Держкомстату в ньому взяли участь експерти Національної академії наук, Міжнародного валютного фонду, "Райффайзен Банк Аваль", БТА Банку, ІК Dragon Capital і фонду Bleyzer Foundation.

Як відзначили в Мінекономіки, у порівнянні з минулим семінаром, що пройшов у березні поточного року, серед експертів погіршилися прогнози розвитку економіки України.

Так, прогноз зростання ВВП у 2008 році був погіршений на 0,1% - до 6%, а прогноз інфляції поточного року збільшився на 7,4% - до 21,5%.

За підсумками 2009 року очікується погіршення світової кон'юнктури для українського експорту, внаслідок чого зростання ВВП знизиться до 5,5%, а збільшення споживчих цін складе 16,3%. Відзначимо, що уряд погіршив прогноз інфляції на 2008 рік до 15,3%. Прогноз ВВП зараз становить 6,8%.

У своїх розрахунках експерти виходили з того, що ціна на газ цього року залишиться колишньою, а в наступному складе порядку $265 за тисячу кубометрів.

 Уже восени експерти очікують на стабілізацію цінової ситуації на світовому ринку нафти: у консенсус-прогноз була закладена ціна на нафту у 2008 році $116,1 за барель, а у 2009 році - $120,8 за барель.

За словами заступника директора центру "Психея" Геннадія Рябцева, закладена в консенсус-прогноз стабілізації ціна на нафту в цілому відповідає очікуванням провідних світових експортних центрів.

"Однак слід зазначити, що світові експерти очікують зниження цін на нафту після виходу економіки США із стану фінансової кризи", - додав він.

При цьому ймовірні більш високі темпи зростання цін на енергоносії консенсус-прогноз відніс до одних з ключових ризиків для української економіки. У зв'язку з цим експерти допускають, що ці темпи значно погіршать макропоказники української економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: