Кабмін виступає за спрощення доступу до банківської таємниці

Понеділок, 9 червня 2008, 18:18

Уряд України пропонує парламенту країни спростити органам податкової й митної служби доступ до інформації, що містить банківську таємницю.

Відповідний законопроект розроблений Міністерством фінансів України і зареєстрований у парламенті (#2616), - повідомляє "Інтерфакс Україна" .

Документом пропонується внести зміни в закон про банки і про Державну податкову службу (ДПС).

Відповідно до законопроекту, текст якого розміщений на веб-сайті Верховної Ради, пропонується, серед іншого, передбачити спрощений доступ (без письмової вимоги) до банківської інформації про порушення резидентами встановлених законодавством строків розрахунків у ході проведення зовнішньоекономічних операцій.

Реклама:

"Положення щодо письмової форми вимоги не застосовується до повідомлень, наданим банками органам ДПС, про порушення резидентами встановлених законодавством строків розрахунків під час проведення зовнішньоекономічних операцій. Порядок надання таких повідомлень установлюється Національним банком України", - вказується в законопроекті.

У пояснювальній записці до законопроекту підкреслюється, що боротьба з порушниками законодавства в сфері зовнішньоекономічної діяльності (ВЕД) повинна здійснюватися шляхом впровадження механізму контролю як за розрахунками суб'єктів ВЕД, так і за рухом товарів відповідно до зовнішньоекономічних договорів.

"Здійснення такого контролю можливо лише шляхом ефективного інтенсивного співробітництва між держорганами валютного контролю, правоохоронними органами, органами регулювання фінансової діяльності, зокрема, через удосконалення механізму обміну інформацією на державному рівні", - відзначається в записці.

Законопроект погоджений без зауважень, зокрема, з Міністерством економіки, Міністерством внутрішніх справ і Нацбанком, повідомляється в пояснювальній записці.

"Прийняття проекту закону дозволить удосконалити систему обміну інформацією між центральними органами виконавчої влади з питань контролю за ВЕД, що, у свою чергу, дозволить держорганам належним чином виконувати функції щодо валютного контролю, протидіяти порушникам законодавства, запобігати непродуктивному відтоку капіталів за межі України", - резюмується в пояснювальній записці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!