Газ не чинник впливу на зовнішню політику

Понеділок, 9 червня 2008, 17:36

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сподівається, що заява Росії про можливе підвищення ціни на газ для України вдвічі не викликана зовнішньополітичними чинниками.

Про це він заявив у понеділок в інтерв'ю журналістам в Афінах, відповідаючи на запитання, чи повинна Україна у зв'язку з такими заявами порушувати питання про підвищення тарифів за транзит, повідомляє "Українська правда" з посиланням на УНІАН.

"Я сподіваюсь на те, що заява про підвищення ціни на газ, виголошена не зовнішньоекономічним відомством, а зовнішньополітичним, нічого не має спільного з тим, що газ є політичним елементом", - сказав спікер.

За його словами, газ не повинен розглядатися як чинник впливу на зовнішню політику.

Реклама:

Водночас, на думку Яценюка, мова має йти про переведення газових відносин на рівень відповідних державних монополій - "Газпрому" та "Нафтогазу".

"До того моменту, поки у нас не буде угоди про газово-енергетичні стосунки, до того моменту кожен Новий рік всі святкуватимуть під ялинкою, а ми - під "Газпромом", - сказав він.

В той же час Яценюк наголосив, що є противником, щоб шантажувати Росію можливим підвищенням ціни за транзит газу.

"Але я такий саме противник, щоб нас шантажували газовою ціною", - сказав він.

Як відомо, 6 липня голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ціна на російський газ для України з 1 січня 2009 року збільшиться майже удвічі.

"Ціни на газ центрально-азійських країн, який потрапляє в Україну через територію Росії, з 1 січня 2009 року відповідатимуть європейським цінам, їх розраховуватимуть за стандартними формулами, - сказав Лавров. - Це рішення обумовлює і перехід на ринкові ціни. Ціна для України через це збільшиться майже вдвічі

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: