Найбільші гравці з Wall Street прогнозують різке падіння цін на нафту через кілька місяців

Середа, 4 червня 2008, 13:50

Зміцнення американського долару, нарощування обсягів видобутку і переробки нафти на тлі ослаблення попиту з боку країн, що розвиваються може призвести до різкого падіння цін на нафту.

У зростанні цін на нафту і нафтопродукти аналітики обвинувачують спекулянтів на нафтових ф'ючерсах, відзначаючи величезний приток капіталу на ринок нафтових ф'ючерсів. - повідомляє "Інтерфакс Україна".

Але люди, що скептично ставляться до прогнозів різкого падіння цін, вказують на потік, що не припиняється, похмурих новин про проблеми дисбалансу попиту та пропозиції. Думають, що не стоїть найближчим часом очікувати зняття напруженості на нафтовому ринку.

Аргументи "ведмедів" звучали особливо голосно на минулому тижні. У п'ятницю Lehman Brothers зрівняв нафтове ралі з мильним міхуром, що лопнув.

Реклама:

Аналітики з Wall Street неодноразово підвищували прогнози разом з ростом цін, сприяючи притоку капіталів інвесторів, що штовхав ціни до ще більш високих оцінок.

Lehman бачить у цьому "типові ознаки мильної бульки", коли інвестори масово вкладають гроші до підвищуючого тренду, корячись загальному інстинкту.

В Lehman Brothers підрахували, що із січня 2006 до середини квітня 2008 рік, більш ніж $90 млрд нарощу вального обсягу інвестиційних потоків були спрямовані у фонди, прив'язані до сировинних індексів.

"Зараз ми переживаємо розрив міхура на ринку будинків і в той же час спостерігаємо зростання цін на нафту, що так само має деякі ознаки міхура" - сказав Джордж Соарс у підготовленій заяві для Сенату США, хоча при цьому він відзначив, що обвал цін на нафтовому ринку "не неминучий".

Економісти, які вважали падіння долара ключовим фактором росту цін на нафту, зараз заявляють, що намітилася зворотна тенденція. При нинішніх умовах, коли долар показує ознаки зміцнення, а темпи інфляції вповільнюються, ціни на нафту так само повинні впасти.

"Це ціна, яку можна одержати якщо поставки не збільшуються в плині п'яти років і попит продовжуватиме зростати такими темпами, як він ріс останні чотири роки", - уважає аналітик Barclays Capital Пол Хорснел.

На його думку, ціни поки продовжать "будуть тестувати можливості зросту", незважаючи на значну зміну кон'юнктури.

Хорснел, як і багато інших аналитиків вважає, що після недавнього рекорду більш ніж в $135 за барель, ринок буде шукати новий ціновий баланс. Навіть міністерство енергетики США не бачить причин для швидкого падіння цін і прогнозує, що ціна на нафту залишиться на рівні $100 за барель в 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!