Кінах назвав причину нестабільності валютного ринку

Середа, 25 червня 2008, 10:54

Причина нинішньої нестабільності валютного ринку криється в безсистемних діях уряду й Національного банку України.

Так думає президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), народний депутат України Анатолій Кінах.

Як повідомляє "Лігабізнесінформ", Кінах відзначив, що незважаючи на численні заклики ділового співтовариства і попередження опозиційного уряду, Кабінет Міністрів таки не зміг представити доповнення в державний бюджет на поточний рік, не запропонував діючих антиінфляційних заходів.

"Ревальвація гривні в умовах членства до СОТ без програм адаптації, разом зі значним зниженням захисних імпортних ставок, привела до того, що за чотири місяці негативне сальдо зовнішньої торгівлі склало 7,4 млрд дол. За 2008 рік, за прогнозами, буде - від 20 млрд дол до 21 млрд дол. Це при тому, що за весь 2007 рік воно складало 11,4 млрд дол. Величезні втрати несуть населення й експортери України", - відзначив Кінах.

Реклама:

На думку голови УСПП, такий показник означає дисбаланс всієї економічної системи. З урахуванням погіршення інвестиційного клімату, стану платіжного балансу й нестабільності фінансової системи це може призвести до серйозних негативних наслідків.

Він переконаний, що нестабільна курсова політика є дуже спірним методом протидії інфляції, яка за прогнозами уряду до кінця року буде складати 15,3%, а, на думку НБУ й міжнародних експертів, досягне 18-20%.

Кінах також відзначив, що головним методом подолання інфляції є кардинальна зміна політики "проїдання" на стратегію розвитку.

"В основі сучасної економічної політики повинне бути посилення енергозбереження, енергоефективності, технічне й технологічне відновлення виробничих фондів, розвиток малого й середнього бізнесу", - підкреслив голова УСПП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: