Порушено справу про банкрутство НАЕК "Енергоатом"

Вівторок, 24 червня 2008, 11:19

Господарський суд Києва 3 червня цього року за позовами компаній-кредиторів порушив справу про банкрутство НАЕК "Энергоатом".

Як повідомляє "Комерсант-Україна" , попереднє слухання призначене на 2 липня.

Позови були подані ТОВ "Енергія МК", ТОВ "Промислово-комерційна фірма "Енергоресурс" і ЗАТ "Укрспецресурс", заборгованість оператора перед якими становить 26,519 млн грн, 811 тис грн і 758 тис грн відповідно.

Порушення справи про банкрутство "Энергоатома" стало можливим завдяки рішенню Конституційного суду, який наприкінці травня призупинив чинність закону №2711 "Про заходи, направлені на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", зазначили в НАЕК.

Реклама:

Сьогодні НАЕК "Енергоатом" заявила, що компанія здійснить все необхідне для припинення справи про банкрутство компанії. "Компанія проаналізує походження цих боргів і законність порушення справи", - говориться в повідомленні прес-служби НАЕК.

Нагадаємо, 22 травня неконституційним був визнаний ряд пунктів закону "Про держбюджет України на 2008 рік і про внесення змін у деякі законодавчі акти України".

Таким чином, був відмінений закон №2711, що забороняє банкрутство державних енергокомпаній. Однак вже 3 червня Верховна Рада прийняла в цілому, а Президент Віктор Ющенко підписав законопроект №2481 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України", що дозволило пролонгувати закон №2711.

За даними "Енергоатома", мораторій на банкрутство енергокомпаній був припинений з 22 травня по 3 червня включно.

Варто відзначити, що Головне контрольно-ревізійне управління (ГоловКРУ) 15 травня 2008 року завершило перевірку НАЕК "Енергоатом" за підсумками I кварталу. Як повідомили у відомстві, при перевірці були виявлені порушення, складений акт, за яким керівництво компанії висунуло свої зауваження.

Разом з тим за підсумками 2007 року ГоловКРУ виявило неефективне використання коштів компанією. Так, при дефіциті оборотних коштів у розмірі 1 млрд грн на складах "Енергоатома" знаходилось матеріальних цінностей на 5,2 млрд грн, у т.ч. неліквідних.

Для поповнення оборотних коштів компанія залучила кредит у розмірі 1,8 млрд грн, заплативши відсотки по ньому в розмірі 140 млн грн. Усього в 2007 році НАЕК "Енергоатом", за даними ГоловКРУ, залучила кредити на 4,4 млрд грн, закупивши ядерне паливо на 3 млрд грн.

НАЕК "Енергоатом" - оператор чотирьох діючих в Україні атомних електростанцій: Запорізької, Південно-Української, Ровенської і Хмельницької загальною потужністю 13,835 Гвт. Виторг компанії в 2007 р. склав 7 млрд грн, чистий прибуток - 345 млн грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!