У Кабміні працюють над адаптацією до СОТ

Понеділок, 2 червня 2008, 17:21

Мінпромполітики України проводить заходи щодо кожної промислової галузі для мінімізації втрат при вступі у Світову організацію торгівлі.

Про це заявив заступник міністра промполітики Сергій Грищенко в ході засідання правління Української спілки промисловців і підприємців, на якому розглядалися питання захисту національного товаровиробника в умовах вступу до СОТ, повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на прес-службу Мінпромполітики.

Грищенко зазначив, що в число даних заходів входять доопрацювання Державної програми розвитку і реформування гірничо-металургійного комплексу на період до 2011 року, відповідних програм із хімічної й легкої промисловості, стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу і т.п.

"Вступ до СОТ має для України стратегічне значення з погляду двох важливих факторів: як умови для подальшої поступової, але неухильної інтеграції України в європейські і глобальні процеси й структури, і як стимулу для системного реформування національної економіки за принципами лібералізації і відкритості ринку", - зазначив заступник міністра.

Реклама:

За його словами, проведена робота з підприємствами ГМК, що експортують продукцію в ЄС. Зокрема, Грищенко вказав на необхідність не допустити продажу продукції в ЄС за цінами нижчими за ціни продажів на території України.

Разом із тим, посилено контроль незаконного вивозу за кордон брухту алюмінію і міді в прикордонних областях, а відповідно до розпорядження уряду N452, ведеться підготовка держпрограми розвитку автопромисловості і регулювання ринку автомобілів у період до 2015 року.

Раніше Федерація роботодавців України (ФРУ) звернулася до президента Віктора Ющенка з проханням захистити українських товаровиробників від Кабінету міністрів.

"На наш погляд, протягом останніх місяців уряд здійснив низку послідовних кроків, спрямованих на знищення конкурентноздатності вітчизняних товаровиробників", - говориться в зверненні ФРУ.

У зв'язку зі вступом України до СОТ, Держмитслужба починаючи з 16 травня (до ухвалення закону "Про внесення змін у Закон "Про Митний тариф України") застосовує ставки ввізного мита, що відповідають міжнародним зобов'язанням України, установленим законом про ратифікацію протоколу про вступ до СОТ.

Для товарів, що імпортуються з держав-членів СОТ, уведено режим найбільшого сприяння, що стосується мит, митних зборів, методів стягнення таких мит і зборів, правил і формальностей у зв'язку з імпортом.

У вівторок, 3 червня, Верховна Рада планує розглянути законопроект "Про внесення змін у закон "Про Митний тариф України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!