"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Різниця між офіційним і ринковим курсом гривні не перевищить 1%

Четвер, 19 червня 2008, 13:15

Різниця між офіційним і ринковим курсом гривні в найближчій перспективі не буде перевищувати 1%.

Про це заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко.

"У найближчому майбутньому, на мою думку, різниця між ними (офіційним і ринковим курсом) не буде перевищувати 1%", - сказав Савченко в інтерв'ю газеті "Дело" .

За його словами, на 60-70% офіційний курс буде залежати від ринкового.

Реклама:

"На 60-70% офіційний курс буде залежати від ринкового, який формується на міжбанківському ринку України. Іншу частину курсоутворюючої моделі складає розмір наших золотовалютних резервів, структура зовнішньоторговельного обігу, курсова й процентна політика в сусідніх країнах, платіжний баланс і багато чого іншого... Але підкреслюю, що домінантним фактором виступить курс міжбанківського ринку, який буде формуватися за ринковими законами, тобто попитом та пропозицією на іноземну валюту і гривню", - сказав замголови НБУ.

Він також повідомив, що Нацбанк не буде озвучувати чіткі умови і параметри, при яких він буде виходити з інтервенціями на міжбанк.

"У дилерів Нацбанку є чіткі правила, керуючись якими вони в певних ситуаціях повинні викуповувати або продавати валюту. А правління тільки корегує ці правила, якщо в цьому виникає потреба", - пояснив Савченко.

Він також повідомив, що перехід на нові правила роботи міжбанку дозволить у два рази збільшити обсяг торгів на ньому.

"Зараз обсяг торгів за день на міжбанку досягає півмільярда доларів - це дуже мало. Після введення нових правил роботи валютного ринка кількість угод і обсяг торгів значно зростуть... Я думаю, що в 2 рази точно збільшиться (обсяг торгів на міжбанку)", - сказав він.

Як повідомлялося, НБУ в травні 2008 уперше за останні три роки змінив значення офіційного курсу гривні до долара: гривня була укріплена на 3,96% - до 4,8500 грн/1дол.

Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4, 95-5,25 грн/1 дол. Однак Рада НБУ зараз працює над підготовкою оновлених курсових орієнтирів на поточний рік.

Валові міжнародні резерви НБУ в травні 2008 року виросли на 3,2% - до 34,413 млрд дол: за минулий місяць Нацбанк купив на валютному ринку (у доларовому еквіваленті) на 954,7 млн дол більше, ніж продав, тоді як у квітні - на 617,7 млн дол.

Загальний обсяг операцій на міжбанку в травні скоротився на 6,4% у порівнянні із квітнем - до 15 млрд 598,2 млн дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: