Рішення НБУ може заблокувати роботу міжбанку

Четвер, 19 червня 2008, 12:06

Рішення Національного банку України (НБУ) зобов'язати банки здійснювати власні операції з купівлі-продажу іноземної валюти, а також операції за заявками клієнтів тільки на міжбанківському ринку може призвести до блокування роботи міжбанку.

Так вважає Асоціація українських банків (АУБ) і пропонує відкликати рішення для доробки, - повідомляє "Інтерфакс Україна" .

"Впровадження запропонованих змін призведе до поглиблення дисбалансів, або навіть до повного блокування роботи міжбанківського валютного ринку", - говориться в заяві АУБ, поширеній в середу.

Відповідно до неї, зазначена постанова правління НБУ від 2 липня 2008 року №153 про внесення змін у положення "Про порядок і умови торгівлі іноземної валюти" передбачає також, що банк зобов'язаний виставляти валюту на покупку або продаж за курсом, визначеним клієнтом у його заявці.

Реклама:

АУБ пояснює, що нововведення фактично заборонять діючий сьогодні порядок закриття заявок клієнтів шляхом здійснення внутрібанківських операцій і передадуть функцію курсоутворення непідготовленим для цього клієнтам банків.

Крім того, нові правила, на думку банкірів, не враховують особливостей валютного дилингу: так званих "малих" заявок, купівлі-продажу відмінних від долара США валют, та інших, що традиційно закривалися за рахунок внутрішніх операцій.

"Прийняття нових правил не може досягти поставленої мети: прозорості і ринкових відносин при курсоутворенні. Неможливо створити ринкову систему курсоутворення при неринкових відносинах на міжбанківському ринку", - підкреслють представники АУБ.

На думку асоціації, більше всього від нововведень постраждають клієнти, розрахунки з якими сповільняться.

У зв'язку із цим президент АУБ Олександр Сугоняко звернувся до голови НБУ Володимира Стельмаха із проханням відкликати зазначену постанову з Мінюсту, де вона перебуває на реєстрації, для доробки й обговорення з банками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!