"Енергокомпанія України" буде ініціювати приватизацію ТЕЦ

Середа, 18 червня 2008, 14:01

Національна акціонерна компанія (НАК) "Енергетична компанія України", що управляє декількома великими теплоелектроцентралями (ТЕЦ), буде ініціювати їхню приватизацію.

Про це повідомив президент державного холдингу Володимир Зиневич в опублікованому в середу інтерв'ю виданню "Дело" .

"Ми будемо ініціювати цей процес. Про строки говорити поки рано", - сказав він.

Голова "Енергокомпанії України" переконаний, що державний пакет акцій ВАТ "Київенерго", що експлуатує столичний енергокомплекс також повинен бути проданий приватним інвесторам.

Реклама:

"Я впевнений, що її (компанію) треба продавати. Це, по суті, обленерго. Від того, що Київ передав їй у користування ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, тільки одні проблеми. Ці теплоелектроцентралі на сьогоднішній день не збалансовані на 875 млн грн", - відзначив Зиневич.

Відповідаючи на запитання, чи готує НАК план із продажу держпакета акцій "Київенерго", він сказав: "Поки немає. Є план дій: спочатку продаємо шість обленерго, потім чотири генеруючих компанії - вони гостро мають потребу в інвестиціях. І вже потім повертаємося до приватизації ТЕЦ і тих обленерго, що залишилися".

Президент "Енергокомпанії України" також підтвердив інформацію про те, що ЗАТ "Київенергохолдинг" (Київ), 61% акцій якого належать Київській міській раді, втратило контроль над 12,73% акцій "Київенерго".

"За моєю інформацією, на сьогоднішній день "Київенергохолдинг" володіє тільки однією акцією. Куди ділися інші - не зрозуміло. Напевно, уже десь на Кіпрі", - сказав Зиневич.

Відповідаючи на запитання, хто в цей час є миноритарним акціонером "Київенерго", голова Нака сказав: "З тої конфігурації, що зараз у наглядацькій раді, можна говорити про пул акціонерів: Андрію Іванову, Дмитрові Андрієвському (депутат Київради) і "ДТЕК". Як вони ділять акції між собою - я не знаю".

Зиневич не виключив, що "Київенерго" перебуває на грані банкрутства.

"Але це невелика проблема. Банкрутство - нормальний принцип фінансового оздоровлення підприємства, якщо його процедура проводиться прозоро. Найближчим часом банкрутства чекати не варто. Основні кредитори "Київенерго" (...) не зацікавлені в цьому", - відзначив він.

Президент "Енергокомпанії України" уважає, що для поліпшення фінансового становища в енергокомпанії міська влада повинна підвищувати тарифи на опалення й гаряче водопостачання, які забезпечують столичні ТЕЦ.

"Треба піднімати тарифи на тепло й гаряче водопостачання. Зараз вони нижче, ніж в інших містах України. Але в найближчій перспективі вихід один - запозичити кошти",- сказав Зиневич.

"Енергокомпанії України" належить 50%+1 акція "Київенерго". Держхолдинг також володіє 100% акцій ВАТ "Дніпродзержинська ТЕЦ", ВАТ "Миколаївська ТЕЦ", ВАТ "Харківська ТЕЦ-5", ВАТ "Херсонська ТЕЦ" і ВАТ "Одеська ТЕЦ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!