Держава може одержати до 1,5 млрд дол від приватизації чотирьох ГК ТЕС

Середа, 18 червня 2008, 13:00

Надходження до держбюджету України від продажу державних пакетів акцій чотирьох генкомпаній, що експлуатують теплові електростанції (ГК ТЕС): ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Донбасенерго", ВАТ "Західенерго" і ВАТ "Центренерго" можуть скласти $ 1-1,5 млрд.

Таку думку висловив президент Національної акціонерної компанії (НАК) "Енергетична компанія України" Володимир Зиневич, повідомляє "Інтерфакс Україна".

"Дуже складно зараз про це говорити. Але те, що держава не одержить від продажу цих активів багато - це точно (...) Я думаю, $ 1-1,5 млрд за всі чотири компанії", - сказав він, відповідаючи на запитання, скільки держава може одержати від приватизації ГК ТЕС.

Вартість акцій генкомпаній, за його словами, стримують наявність у них заборгованості перед кредиторами в $ 200-300 млн, зношування основних фондів, відсутність аудита, а також досить жорсткі умови приватизації - інвестування $ 3-4 млрд протягом найближчих 10 років.

Реклама:

"Але з іншого боку, в Україні багато вугілля і є можливість експорту електроенергії в Європу. Потенціал великий, особливо якщо Україна стане членом Євросоюзу й ринок зміниться. Ми припускаємо, що "Західенерго" буде коштувати дорожче всіх, саме тому, що має можливість експорту електроенергії", - відзначив Зиневич.

Він також повідомив, що інтерес до ГК ТЕС України проявляють енергетичні компанії Німеччини, Італії, Великобританії, Фінляндії, Росії, а з українських - тільки ТОВ "Донбаська паливно-енергетична компанія" (ДТЕК, Донецьк), що управляє енергетичними об'єктами бізнесмена Рината Ахметова.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи проявляють інтерес до приватизації генкомпаній співвласники Приватбанку (Дніпропетровськ), Зиневич сказав: "У мене не було зустрічей з "Приватом" із приводу енергетичних підприємств".

Голова "Енергокомпанії України" завагався назвати можливі строки продажу держпакетів акцій ГК ТЕС.

"Приватизація в такій стратегічній галузі, як енергетика, неможлива без політичного консенсусу між президентом, урядом, Верховною Радою. Поки його ні, питання заморожене", - сказав він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України в березні вирішив продати на конкурсі 60%+1 акцію "Дніпро-", "Донбас-", "Захід-" і "Центренерго" до 2009 року. Глава держави у квітні поточного року призупинив постанови й розпорядження уряду про приватизацію ГК ТЕС.

"Енергокомпанія України" у цей час управляє 85,77% акцій "Донбасенерго", 70,1% акцій "Західенерго"і 78,29% акцій "Центренерго". До 2008 року вона також управляла 76,04% акцій "Дніпроенерго".

"Дніпроенерго" восени минулого року збільшило статутний капітал на 52,1% - до 149,186 млн грн шляхом додаткової емісії акцій, у якій держава не приймала участі.

У результаті частка "Енергокомпанії України" у статутному капіталі цієї генкомпанії скоротилася до 50%+1 акції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!