"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У другій половині року попит на інвалюту виросте

Вівторок, 10 червня 2008, 14:08

Попит на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку в другій половині 2008 року може відчутно вирости.

Це безпосередньо пов'язано  з необхідністю погашення банківськими установами країни в цей період зовнішніх зобов'язань у значних обсягах, повідомив голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.

"Тенденції на валютному ринку можуть змінитися", - сказав він у ході "круглого стола" у вівторок, повідомляє "Інтерфакс Україна" .

Голова Ради НБУ також відзначив, що в період до кінця поточного року можливо лише незначне додаткове посилення гривні, а надалі - її ослаблення.

Реклама:

Крім того, Порошенко відзначив значну різницю, що зберігається, між показниками офіційного курсу гривні та його міжбанківськими значеннями, а також виразив очікування, що НБУ збереже свою присутність на валютному ринку і буде викуповувати надлишкову пропозицію іноземної валюти.

Говорячи про  інфляційні перспективи, він відзначив, що на рахунках влади сконцентрувалася значна сума коштів (понад 27 млрд грн), що може викликати сплеск росту цін при інтенсифікації бюджетних видатків у другій половині року.

За словами Порошенко, при подібному розвитку ситуації антиінфляційні зусилля Нацбанку можуть бути нівельовані. У цьому зв'язку голова Ради НБУ висловився за підвищення рівня консультацій Нацбанку з Мінфіном.

Щодо майбутнього перегляду держбюджету, Порошенко підкреслив, що уряду доцільно передбачити фінансову підтримку лише найбільш бідних верств населення, оскільки масштабне нарощування соціальних видатків приведе до їхнього знецінювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: