"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ планує змінити систему функціонування валютного міжбанку

П'ятниця, 30 травня 2008, 16:29

Національний банк України (НБУ) планує змінити систему функціонування міжбанківського валютного ринку.

Такі заходи пов'язані  з метою забезпечення більш чіткого розуміння обсягу попиту та пропозиції, а також об'єктивного ринкового курсу, повідомляє Інтерфакс Україна

"Будемо змінювати правила і вводити так званий прямий міжбанківський валютний ринок. (...) Це означає, що банк повинен заяву клієнта в повній сумі й за тим курсом, що визначить клієнт, винести на міжбанк, а не в себе усередині регулювати - кому продати. Точно також і з покупкою, щоб відразу була з'ясовані пропозиція та попит. І це буде найбільш об'єктивно визначати рівень обмінного ринкового курсу", - сказав голова НБУ на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

За його словами,  рішення Нацбанку вже спрямовано на реєстрацію в Мін'юст України.

Реклама:

Володимир Стельмах пояснив, що вплив обмінного курсу при розрахунку офіційного курсу буде складати 60-70% і тому Нацбанку необхідно бачити об'єктивний ринковий курс.

"Якщо ми говоримо, що треба встановлювати офіційний курс більш поблажливий оптимальний, щоб він не був наказовим для суспільства, населення і бізнесу, то, безумовно, ми повинні так організовувати міжбанківський валютний ринок, щоб там найбільш об'єктивно виражався та визначався ринковий обмінний курс", - сказав Стельмах.

За його словами, торговельну сесію на міжбанку пропонується продовжити з 16:00 до 17:00, а також передбачити можливість проведення цілодобових торгів.

"Розширюється сесія до 17 годин, але буде працювати (валютний ринок ) і в режимі онлайн, тобто цілодобово. Але операції, які будуть здійснені після 17 годин - повинні будуть закриті наступного дня", - відзначив голова Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!