"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Приват" провокує нову бензинову кризу?

П'ятниця, 4 квітня 2008, 18:24

Консалтингова компанія United Petroleum Consultants (UPECO) повідомляє про стабілізацію цін на світових ринках. Упродовж третьої декади березня і перших трьох торговельних днів квітня ціна на бензин марки А-95 в Середземноморському регіоні виросла на 3,5% і 3 квітня зафіксувалася на рівні $905/т, а на російське дизпаливо знизилася на 0,6% (до $934/т).

Тимчасом, березень поточного року ознаменувався історичними рекордами вартості нафти і нафтопродуктів: нафта марки Brent на терміновому ринку досягла відмітки $109/бар. (близько $800/т), високооктановий бензин - $933/т, дизпаливо - $1030/т. Як наслідок, середня ціна березня виявилася істотно вищою за середні ціни лютого: по бензину А-95 - на 6,1%, по дизельному паливу - на 11,5%, по нафті - на 9,2%.

Ринок України відповідав світовим тенденціям, і за місяць роздрібні ціни на основні марки нафтопродуктів виросли в середньому на 9,5%.

Динаміка роздрібних цін на паливо в Україні в березні 2008 р., грн/л

Реклама:

Марка палива

01.03.2008

31.03.2008

+/-, грн/л

+/-, %

Бензин А-76

4,81

5,25

+0,44

+9,15

Бензин А-92

4,97

5,49

+0,52

+10,47

Бензин А-95

5,24

5,73

+0,49

+9,36

Дизпаливо

5,22

5,71

+0,49

+9,39

Динаміка оптових цін в Європі і Україні зумовила прогноз на стабілізацію роздрібних цін в першій декаді квітня. Про це, зокрема, каже й методика визначення об'єктивності роздрібних цін, використовувана секретаріатом експертно-аналітичній групи з питань ринку нафтопродуктів. Відповідно до неї, ціновий коридор на першу декаду квітня становить 5,90-6,00 грн/л (бензин А-95 і ДТ).

Проте в останні дні березня спостерігалося зниження цін на АЗС у більшості областей України, яке продовжилося і на початку квітня. Тренд до зниження визначила цінова політика мережі АЗС групи "Приват", пов'язана з розпродажем запасів, накопичених за період нещодавньої зупинки мережі. Мережа АЗС групи "Приват" охоплює роздрібні бренди "Укрнафта", "Авіас", Sentosa Oil, "Мавекс" та ін. і налічує до 1100 станцій - близько 20% загальної кількості АЗС по країні. На 3 квітня ціна на А-95 і ДТ у мережі групи "Приват" становила в середньому 5,60 грн/л і була мінімальною.

У той же час, утримання низької ціни в найбільшій мережі АЗС несе ризики зниження імпорту нафтопродуктів іншими операторами напередодні сезону активного споживання палива, у тому числі й агропромисловим сектором. Трейдери повинні або перейняти на себе цінові ризики з імпорту палива, яке сьогодні не можливо поставити з прибутком, або знижуватимуть запаси. Це може призвести до браку нафтопродуктів у квітні і створити передумови для відновлення зростання цін уже до кінця місяця.

"Крім того, різке зниження цін в Україні на тлі нещодавніх світових рекордів зведе маржу АЗС до мінімуму, що призведе до збільшення продажів контрафактних нафтопродуктів і, як наслідок, загального падіння якості палива в роздрібному сегменті ринку", - підкреслює виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.

У зв'язку з цим на порядку денному знову з'являється питання посилення держконтролю за якістю нафтопродуктів, який на сьогодні фактично відсутній.

"Поточна ситуація дозволяє зробити й інший важливий вивід: ціноутворення на українському ринку будується лише на основі конкуренції, а так звані формули виконують тільки допоміжну, консультаційну роль", - підсумував експерт UPECO.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: