Виробники олії просять Тимошенко скасувати квотування експорту

Вівторок, 22 квітня 2008, 11:17
Виробники соняшникової олії просять прем'єр-міністра Юлію Тимошенко скасувати квотування й ліцензування експорту соняшникової олії й насіння соняшнику.

Про це сказано в офіційному листі виробників до Тимошенко.

"З огляду на те, що обсяги виробництва соняшникової олії із соняшнику врожаю 2007 року майже в 4 рази перевищують потреби внутрішнього ринку, просимо... скасувати", - сказано в листі.

Виробники нагадали, що обмеження обсягів експорту вже призвело до вимушеної зупинки деяких підприємств через відсутність у них потужностей для зберігання олії, які не потрібні були за нормального режиму роботи, оскільки галузь є орієнтованою на експорт.

Це, як зазначено в листі, у свою чергу призведе до значного зниження обсягу виробництва продукції, зменшення надходжень у бюджет, змушеного скорочення працівників і невидачі їм заробітної плати, що сприятиме зростанню соціальної напруги.

Реклама:

Крім цього, під загрозою опиниться вирощування достатнього для завантаження вітчизняних потужностей обсягу соняшнику, оскільки товаровиробники не матимуть упевненості в реалізації своєї продукції.

При цьому виробники підкреслюють, що втрата завойованих раніше українськими підприємствами сегментів світового ринку олії послабляє експортний потенціал і міжнародний авторитет України.

Звернення підписала асоціація "Укроліяпром" і низка провідних виробників соняшникової олії.

16 квітня комісія з розподілу квот на експорт соняшникової олії ухвалила рішення про розподіл квоти в обсязі 0,3 млн тонн соняшникової олії між експортерами.

Квота була розподілена між 40 компаніями, зокрема, найбільший обсяг квот одержали: компанія "Кернел-Трейд" (холдинг "Кернел Груп") - 90,586 тис. тонн, "Сантрейд" (Bunge Україна) - 67,533 тис. тонн, "Зерноторгова компанія" (холдинг "Зерноторгова компанія Олсідз Україна") - 23,972 тис. тонн, Запорізький ОЖК - 18,38 тис. тонн, "Креатив" - 16,006 тис. тонн.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!