Україні обіцяють нову хвилю подорожчання палива

Понеділок, 21 квітня 2008, 12:28

Експерти консалтингової компанії United Petroleum Consultants (UPECO) прогнозують підвищення роздрібних цін на бензин А-95 і дизельне паливо в на середньому 6% - до 6,15 гривні за літр до травня 2008 року.

Про це на прес-конференції повідомив виконавчий директор компанії Сергій Куюн.

Із його слів, підвищення цін, насамперед, пов'язано з тенденціями зростання вартості нафтопродуктів і нафти на світових ринках.

Куюн зазначив, що після певної стабілізації в другій половині березня й на початку квітня ціни на нафту й нафтопродукти на світових ринках відновили зростання, перевищивши історичні рекорди.

Реклама:

З 1-го до 16 квітня ціни на нафту підвищилися на понад 7%, на бензин - майже на 8%, дизельне паливо - 14%.

"Таке істотне зростання у світі створює передумови для початку чергового етапу зростання цін на нафтопродукти", - підкреслив він.

При цьому Куюн зазначив, що через свята, що насуваються, на початку травня зростання цін на паливо буде поступовим, оскільки травневі свята традиційно супроводжуються спадом споживання й відсутністю різких цінових стрибків.

"Швидше за все, основний етап підвищення пройде протягом першого тижня після канікул, коли споживачі відновлять звичну діяльність, а на ринок почнуть надходити ресурси палива, закуплені трейдерами за квітневими цінами, які виросли", - сказав він.

Куюн також зазначив, що цінова ситуація в травні буде багато в чому залежати від динаміки світового ринку в третій декаді квітня (21-30 квітня), а також від низки внутрішніх факторів, зокрема від стану банківської системи.

З його слів, тепер постачальники нафтопродуктів вказують на серйозні проблеми з одержанням кредитів через процентні ставки, які значно виросли і які можуть зробити істотний вплив на ціноутворення нафтопродуктів.

Секретаріат експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти й нафтопродуктів зберіг на 10-20 квітня рекомендовані граничні ціни на бензин А-95 і дизельне паливо на рівні 5,90 гривні за літр порівняно із цінами, обчисленими на 1-10 квітня.

Українські Новини 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!