"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укргаз-Енерго" звинувачує "Нафтогаз" у незаконному використанні газу

Середа, 2 квітня 2008, 17:28

Спільне підприємство "Укргаз-Енеро" обвинувачує Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" у незаконному використанні природного газу, що був імпортований і належить СП.

Про це Українським Новинам повідомила прес-служба "Укргаз-Енерго".

"Спільне підприємство стурбоване спробами посадових осіб "Нафтогазу України" незаконно привласнити ресурси газу, імпортовані "Укргаз-Енерго" у березні-квітні 2008 року", - сказано в повідомленні.

Компанія зазначає, що "Нафтогаз України" і його дочірня компанія "Укртрансгаз" безпідставно відмовляються підтвердити розподіл газу "Укргаз-Енерго" по споживачах на березень-квітень 2008 року.

Реклама:

При цьому природний газ, що належить СП, підприємства системи "Нафтогазу України" використовують на власний розсуд і навіть вимагають від споживачів кошти.

"Як відомо з офіційних повідомлень уряду, станом на 2 квітня жодна компанія системи НАК "Нафтогаз України" не уклала жодного зовнішньоекономічного контракту на закупівлю природного газу", - сказано в повідомленні.

Таким чином, імпорт газу в Україну здійснюється винятково "Укргаз-Енерго" при дотриманні чинного законодавства й на основі довгострокового зовнішньоекономічного контракту.

При митному оформленні газу, що імпортується з початку 2008 року, "Укргаз-Енерго" авансом перерахувала енергетичній митниці близько 2,4 млрд гривень.

Споживачі, які уклали з "Укргаз-Енерго" відповідні договори, повністю забезпечуються імпортним газом.

"Безпрецедентні дії посадових осіб підприємств "Нафтогазу України" щодо присвоєння природного газу, який є власністю "Укргаз-Енерго", не тільки тягнуть безладдя на вітчизняному газовому ринку, але й грубо порушують Конституцію, закони України, основні міжнародні принципи захисту права власності, і, фактично, є кримінальним злочином", - сказано в повідомленні.

"Укргаз-Енерго" вживає всіх заходів для припинення спроб незаконного присвоєння майна СП із боку НАКу і вже направила відповідні звернення до правоохоронних органів.

Як повідомлялося, за підсумками переговорів 12 березня "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали Угоду про розвиток відносин у газовій сфері.

За угодою, з березня до грудня 2008-го в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше ніж 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 долара за 1 тис. куб. м. На кордоні покупцем газу буде український холдинг.

19 березня Кабінет Міністрів затвердив цю угоду із зауваженнями й доручив "Нафтогазу України" провести додаткові переговори з "Газпромом" щодо поставок газу в Україну в 2008 році з урахуванням зауважень. Договір поки не набув чинності, й обидві сторони продовжують переговори.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!