"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Від "газової війни" України та Росії виграли країни Центральної Азії?

П'ятниця, 18 квітня 2008, 11:16

Президент Центру політичної кон'юнктури Росії, директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов прогнозує, що ціна на природний газ для України 2009 року становитиме не менше 320 дол. за тис. куб. м.

Як передає УНІАН, про це він сьогодні заявив на прес-конференції в Києві, під час якої було презентовано його книжку "Глобальна енергетична війна".

"На мою думку, ціна буде не нижчою за 320 доларів. Думаю, десь близько 320-350 доларів", - сказав він.

За його словами, від "газової війни" України та Росії виграли країни Центральної Азії.

Реклама:

"Основними переможцями з цієї історії вийшли держави Центральної Азії, які домоглися того, чого вони хотіли. Ось ці війни наші з Україною - тиск Європи на Росію, тиск України на Росію - призвели до того, що Росія вимушена погодитися на перехід до так званої вільної ціни за наших відносин із Туркменістаном та Узбекистаном", - сказав Симонов.

Як зазначив Симонов, для Росії це означає, що тепер вона не продаватиме центрально-азійського газу, а займатиметься тільки його транзитом. Для України ж це означає, що вартість газу буде набагато вищою за теперішню.

Водночас, за його словами, коли Україна говорить про свій європейський вибір, вона повинна розуміти, що запасів вуглеводнів у достатній кількості в неї немає, і "питання полягає в тому, чи дістанеться Україні частка європейського газового пирога, коли газовий голод через 5-10 років почне загострюватися".

На його думку, "Україна повинна замислитися про те, як вона в контексті 20-50 років забезпечуватиме доступ до газових ресурсів та існуватиме в епоху "газової паузи", коли Європа зіткнеться із серйозним дефіцитом газу, і навряд чи країнам нової Європи дістануться якісь преференції з погляду розподілу газових запасів".

Також Симонов зазначив, що нафта й газ залишатимуться протягом наступних 30-40 років не тільки основним енергоресурсом, а й основним предметом геополітичних конфліктів і суперечок, зокрема військових.

Нагадаємо, ВАТ "НК "Лукойл" повідомило, що ціна газу узбецького походження 2009 року становитиме до 210 дол. за тис. куб. м.

Як відомо, в 2008 році Україна купує газ за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!