"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американці, яких Тимошенко обізвала "чотирма студентками", спростовують її заяви

Середа, 16 квітня 2008, 14:17

Голова ради директорів Vanco Prykerchenska Ltd. Джин Ван Дайк заявив про недостовірність інформації, оголошеної прем'єр-міністром Юлією Тимошенко щодо чотирьох студенток 20-22 років як засновників компанії.

"Я припускаю, що це може бути наслідком слабкої поінформованості прем'єр-міністра з боку її радників", - сказав він. Джин Ван Дайк підкреслив, що уряду було надано в установленому порядку установчі документи компаній Vanсo Energy Company, Vanсo International Ltd., Vanco Prykerchenska Ltd.

Джин Ван Дайк особливо зазначив, що ні він, ані менеджмент його компаній не вели і не планують вести переговорів щодо переуступки проекту або його частин ВАТ "Газпром", "РосУкрЕнерго" чи якимось іншим компаніям.

Ван Дайк також наголосив, що його компанія своєчасно і в повному обсязі виконує зобов'язання за угодою про розподіл вуглеводнів. Разом із тим, він висловив стурбованість, що інша сторона угоди - український уряд - не в повному обсязі виконує свої зобов'язання, зокрема не сформував української частини координаційного комітету, не розглянув поданих інвестором проектів програми робіт та бюджету на 2007 та 2008 рр., програми залучення українських товаровиробників тощо.

Реклама:

"Україна ніколи так не була близька до енергетичної незалежності", - сказав Джин Ван Дайк. Але для успішності проекту потрібна не тільки робота професіоналів його компанії, а й "ентузіазм із боку уряду".

Джин Ван Дайк підкреслив, що сьогодні компанія працює на свій ризик без належної урядової підтримки. Зокрема, минулого тижня відбулося відкриття тендерних пропозицій на тривимірні сейсмічні дослідження на площі 4200 кв. км у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, приблизна вартість яких становить 70 млн доларів США.

За словами Ван Дайка, тривимірні дослідження розпочнуться у вересні поточного року, а бурове судно, яке залучать для буріння двох пошукових свердловин на глибоководному шельфі, буде готове до роботи в Україні у грудні 2009 р. "Є шанси, що до 2010 року нас чекають цікаві відкриття",- сказав Джин Ван Дайк, маючи наувазі вірогідність відкриття великих нафтогазових родовищ.

Нагадаємо, прем'єр Тимошенко в п'ятницю в парламенті під час "години уряду" заявила, що участок шельфу виділено компанії Vanco незаконно, і вона має намір переглянути договір про розподіл продукції між урядом і цією компанією. 

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!