В ООН вважають, що стрибок цін може зробити з українців бідняків

Середа, 16 квітня 2008, 12:04
Глобальний стрибок цін загрожує підвищенням рівня бідності в Україні, заявляє координатор системи ООН в Україні Френсіс О'Доннелл.

Про це він заявив, відкриваючи міжнародну конференцію з питань подолання бідності.

О'Доннелл зауважив, що, на думку багатьох експертів, нещодавні успіхи, досягнуті в зменшенні рівня бідності, які спостерігались у країнах Східної Європи протягом 10 останніх років, зараз перебувають під загрозою "невпевненості, що зростає в світовій економіці".

За його словами, ця невпевненість виявляється у труднощах, пов'язаних із високою інфляцією в цих країнах, в тому числі й в Україні. Зокрема, це стосується цін на продукти харчування та енергоносії.

О'Доннелл зауважив, що, згідно з офіційною статистикою, незважаючи на економічне зростання України у 2008 році, 28% населення живе за межею бідності.

Реклама:

Він підкреслив, що висока інфляція, зареєстрована у 2008 році, та моделі бідності, як в Україні, так і в більшості країн колишнього СРСР, відрізняються від широко розповсюджених світових моделей, оскільки тут бідність існує в умовах розвиненої промисловості, висококваліфікованої робочої сили та відносно низького рівня безробіття.

"Для України бідність є досить новим явищем, причиною якого є перерозподіл ресурсів під час історичних змін в країні на шляху до ринкової економіки", - сказав він.

Представник ООН підкреслив, що, згідно зі статистичними даними, за останні 10 років українська нація втратила 4 млн осіб.

Разом із тим, за 6 років державне фінансування медицини зросло в 4 рази, а споживання ліків утричі, але рівень смертності в країні лише збільшився.

За його словами, це пов'язано з великим рівнем корупції у цій сфері.

О'Доннелл зауважив, що найгірша ситуація в Україні зареєстрована у сільській місцевості, де проживають 40% українців.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!