Податкова заявляє про майже 9 млрд заборгованості з відшкодування ПДВ

Понеділок, 14 квітня 2008, 13:22

Державна податкова адміністрація заявляє про 8,72 млрд. гривень заборгованості з відшкодування податку на додану вартість платникам податків. Про це журналістам повідомив заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Чекашкин.

Окрім того, з цієї суми обсяг простроченої заборгованості становить 3,663 млрд гривень (на 1 січня - близько 4,2 млрд гривень).

Як зазначив Чекашкин, обсяг бюджетного ресурсу на відшкодування передбачено у розмірі 24 млрд гривень на 2008 рік, і адміністрація сподівається на внесення змін до Держбюджету й збільшення цього ліміту, у зв'язку із чим зараз ДПАУ проводить переговори з Міністерством фінансів.

Разом із тим, зі слів Чекашкина, однією з проблем залишаються так звані крадіжки ПДВ, коли суб'єкти господарської діяльності беруть на себе податкове зобов'язання й, не сплачуючи податку, фактично перестають існувати.

Реклама:

Також у Податкової викликає побоювання й той факт, що обсяг податкового кредиту збігається й навіть перевищує рівень податкового зобов'язання, що також свідчить про істотні суми ПДВ, неправомірно заявлені до відшкодування.

Як зазначив заступник голови ДПАУ, в Австрії рівень "крадіжок" податку становить близько 4%, у Німеччині - у межах 2%, а в Україні ця цифра досягає 15%.

"Ми вживаємо заходів, які зведуть крадіжки ПДВ до європейського рівня... з 15% до 2-4%", - сказав Чекашкин.

Податкова сподівається досягти такого істотного зниження сум "крадіжок" податку з бюджету вже до кінця першого півріччя.

Як повідомлялося, у березні міністр фінансів Віктор Пинзеник звинуватив Податкову в затягуванні строків відшкодування ПДВ.

Пізніше Мінфін заявив про скорочення обсягу простроченої заборгованості по відшкодуванню ПДВ із 4,1 млрд гривень до 3,8 млрд гривень.

За даними Податкової, за січень-лютий 2008 року було зібрано 7,1 млрд гривень ПДВ.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!