Ющенко заборонив Тимошенко приватизувати "Турбоатом"

П'ятниця, 11 квітня 2008, 13:16

Президент Віктор Ющенко заборонив приватизацію кількох підприємств, які уряд розпорядженням і постановою затвердив до переліку підприємств на приватизацію.

Відповідний указ про призупинення дії відповідної постанови і розпорядження уряду Ющенко підписав у п'ятницю, повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, в указі зазначається, що підприємства "Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів" та "Феодосійська суднобудівна компанія "Море" забезпечують виготовлення і ремонт зброї та військової техніки, "а отже, є підприємствами, що забезпечують обороноздатність держави і за законом про приватизацію державного майна не підлягають приватизації"

"Не враховано також, що відкрите акціонерне товариство "Турбоатом" є розробником та виробником передових зразків турбін для атомних, теплових і гідравлічних електростанцій", - зазначається в указі.

Реклама:

Ющенко звертає увагу, що ВАТ "Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування" забезпечує випуск науково-технічної продукції в галузі насособудування для атомної і теплової енергетики, хімічної і нафтохімічної промисловості, гірничо-металургійного комплексу, водопостачання, комунального господарства.

"Отже, продаж названих об'єктів ускладнить реалізацію Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, може призвести до втрати Україною статусу провідної держави у сфері енергетичного машинобудування, спричинить загрозу економічній безпеці держави", - зазначається в указі.

Також в указі сказано, що прийняття в односторонньому порядку рішення про приватизацію Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд може зумовити претензії держав щодо порушення Україною взятих зобов'язань.

У будівництві цього комбінату брали участь Румунія, Болгарія, Словацька Республіка, Німеччина, з якими Україна нині не має узгодженої позиції щодо дальшого розпорядження майном цього підприємства.

"Це може мати наслідком втрату державних активів та негативно позначиться на інвестиційному кліматі України, що також є загрозою економічній безпеці держави", - наголошується в указі.

"Відтак, зазначені розпорядження Кабінету Міністрів не відповідають частині першій статті 17 Конституції, за якою забезпечення економічної безпеки держави є однією з найважливіших функцій держави", - наголошується в указі.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!