Пересічний українець бідніший за Ахметова в 2,5 мільйона раз

П'ятниця, 7 березня 2008, 12:46

На основі рейтингу найбагатших людей світу журналу Forbes, "Дело" підрахувало, у скільки разів українці бідніші за вітчизняних олігархів.

Середньостатистичний українець у понад 2,5 мільйона разів бідніший уласника корпорації "СКМ" Рината Ахметова. Останній посідає 17 місце в рейтингу Forbes і володіє статками у $7,3 млрд, у той час як доходи українських громадян не перевищують і $3 тис. на рік.

У Росії цей розрив, як затверджує видання, порівняно менший. При тому, що статки алюмінієвого магната Олега Дерипаски дорівнюють $28 млрд, пересічний росіянин заробляє в 1,9 млн разів менше.

В той же час, у розвинених країнах розрив між найбагатшими і пересічними мешканцями в сотні разів менший. Наприклад, найбагатший німець Карл Альбрехт лише в 74 тисячі разів заможніший за свого "середнього" співвітчизника.

Реклама:

Найменший соціальний розрив між бідними і багатими в Ісландії й на Філіппінах.

В Ісландії найзаможнішим вважається банкір Бьорголфур Гудмундссон, що за останні кілька років заробив трохи понад $1,1 млрд. На Філіппінських островах практично єдиним олігархом є Люсіо Тан зі статками в $1,5 млрд. Тому соціальний розрив тут лише 23-25 тисяч разів.

Разом із тим, США і Великобританія - єдині країни з "великої вісімки", що ввійшли в топ-20 країн із найвідчутнішим соціальним розшаруванням.

Статок американського фінансиста і найбагатшої людини у світі Уоррена Баффета сягає близько $62 млрд, тому середній американець, заробляючи майже $46 тис. на рік, усе одно не може скоротити 1,3-мільйонний розрив.

У Британії статок індуса Лакшмі Міттала - $57 млрд, тоді як річний дохід рядового англійця - лише $41 тис.

За прогнозами експертів, надалі прірва між найбагатшими і середнім класом буде тільки збільшуватися, адже доходи мільярдерів і громадян ростуть непропорційно.

Ще в 2007 році Ринат Ахметов був 214-м у рейтигу Forbes, сьогодні він посідає 127-й рядок. Удвічі збільшили капітал власники групи "Приват" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов (вони на 253-му і 260 місцях), причому статки Коломойського на $200 млн більші, ніж у його партнера.

Костянтин Жеваго збільшив свій капітал у понад тричі - до $3,4 млрд - і піднявся в рейтингу на понад 560 рядків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!