НКРЕ готова пустити в Україну "Газпром"

Четвер, 6 березня 2008, 14:15

Національна комісія регулювання електроенергетики може надати дочірній компанії "Газпрому" ліцензію на постачання газу за нерегульованим тарифом на внутрішньому ринку України у разі надходження відповідної заяви на розгляд комісії.

Як передає УНІАН, про це сказав у четвер журналістам голова НКРЕ Валерій Кальченко.

"Теоретично це можливо", - сказав він. Проте при цьому він зазначив, що в рішенні про видачу такої ліцензії комісія керуватиметься нормативними документами (обмеження не більше 35% на внутрішньому ринку поставок природного газу), а також антимонопольним законодавством.

Як повідомлялося, 5 березня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила журналістам, що уряд України запропонує ВАТ "Газпром" у рамках компенсації за ліквідацію "Укргаз-Енерго" здобути ліцензії його дочірнім підприємствам на самостійний продаж газу в Україні в обсягах близько 1,25 мільярда кубометрів на рік.

Реклама:

"Із питання 25% участі "Газпрому" в "Укргаз-Енерго" ми могли б абсолютно обійтися без створення СП-1 і СП-2, які руйнують фінанси "Нафтогазу", а запропонувати дочірнім компаніям "Газпрому" одержати ліцензії (на продаж газу споживачам України) у розмірі 25%, або близько 5 млрд кубічних метрів, які має "Укргаз-Енерго", - сказала прем`єр.

Вона зазначила, що питання про розмір цих ліцензій може бути предметом переговорів, проте ключовою умовою є відмова від послуг "Укргаз-Енерго".

12 лютого на переговорах у Москві, які проводили президенти України і РФ Віктор Ющенко й Володимир Путін, а також керівники НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" Олег Дубина і Олексій Міллер, сторони домовилися змінити оператора поставок імпортного природного газу до України. Замість RosUkrEnergo - СП "Газпрому" з українськими бізнесменами - оператором буде створене на паритетних засадах спільне підприємство "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України". Збутом газу на українському ринку займатиметься також СП цих двох компаній. Зараз цим займається "Укргаз-Енерго" - СП RosUkrEnergo і "Нафтогазу".

Тимошенко раніше неодноразово заявляла, що відносини між Україною і Росією в газовій сфері в майбутньому мають здійснюватися без участі посередників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!