"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії пишуть про перший в історії провал "Газпрому"

Четвер, 6 березня 2008, 10:37

Російський "Комерсант" пише, що вирішення газового конфлікту між Україною й Росією стало першою поразкою "Газпрому".

На думку журналістів газети, кроки "Газпрому" з обмеження газу Україні не дали результатів - сторони повернулися до переговорів, які безуспішно вели до кінця минулого тижня.

"Це, по суті, перший провал зовнішньої політики "Газпрому". Досі тверді обмежувальні заходи монополії при переговорах із країнами СНД неминуче завершувалися поступками з боку покупців газу. Але новий український уряд показав, що може бути не менш твердим і має серйозні важелі тиску в газових переговорах", - йдеться в статті.

Газета також пише, посилаючись на високопоставлене джерело в Мінпаливенерго України, що єдиною поступкою української влади стало те, що газ, який Україні постачався з 1 січня 2008 року, буде оформлений за чинною схемою, тобто від Rosukrenergo його одержить "Укргаз-Енерго", яке і продасть паливо "Нафтогазу".

Реклама:

Крім того, видання зазначає, що українська сторона "не квапиться відновлювати дискусію з "Газпромом".

За даними джерела "Комерсанта" у Мінпаливенерго, голова міністерства Юрій Продан і голова "Нафтогазу" Олег Дубина прибудуть до Москви тільки на початку наступного тижня.

Інше джерело газети, знайоме з результатами переговорів, уточнило, що тема постачань Україні цього року російського газу по $320 за 1 тис. кубометрів "не закрита", і її обговорення продовжиться.

Однак, за його словами, основною темою переговорів стане створення двох СП для продажу газу на внутрішньому ринку України.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: