Казахстан хоче збільшити поставки нафти і газу в Україну

Четвер, 6 березня 2008, 11:01

Казахстан має потенціал і бажання збільшити поставки нафти й газу до України.

Про це заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на спільній прес-конференції з президентом Віктором Ющенком.

Назарбаєв нагадав, що Казахстан має величезні запаси нафти й газу та може в майбутньому збільшити їх видобуток.

Він зазначив, що Казахстан хотів би постачати в Україну великі обсяги енергоресурсів, але нині існує проблема з їх транспортуванням. Він нагадав, що наразі на територію України можна здійснювати поставки тільки через російські нафтопроводи.

Реклама:

Водночас Назарбаєв розповів, що зараз відбуваються переговори між Казахстаном і Росією про збільшення майже вдвічі обсягів транспортування нафти на рік.

Таким чином, за словами Назарбаєва, з'явиться можливість збільшити обсяги постачання до України.

"Що стосується російської компанії "Транснефть" (із якою тривають переговори), то треба разом із Росією на трьох домовлятися щодо цього питання», - зазначив Назарбаєв.

Говорячи про проект "Одеса-Броди", він наголосив, що існує ще багато невирішених питань. "Питання "Одеса-Броди" залишається відкритим", - сказав Назарбаєв, укотре наголосивши, що потрібно домовлятися з російською стороною, щоб нафта потрапила в Одеський порт.

Водночас, за словами Назарбаєва, існує й альтернативний варіант транспортування нафти через Баку. Він підкреслив, що в цьому напрямі Казахстан також працює. Зокрема, зараз відновлюється трубопровід із Баку в Чорне море, і через цей термінал здійснюватимуть постачання до України та Європи.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!