"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін задекларував підвищення податків і збільшення бюджетного дефіциту

Середа, 5 березня 2008, 11:31

Кабмін у наступному році має намір збільшити бюджетний дефіцит у 2009 році до 3% від ВВП, затягти прийняття Податкового кодексу й лише продовжити, а не завершити виплати внесків Ощадбанку СРСР.

Про це в середу пише видання "Комерсант-Україна".

Уряду буде складно розробити бюджет із такими нормами - їх уже розкритикували в НУ-НС і Секретаріаті президента.

Сьогодні Кабінет Міністрів розгляне проект Постанови "Про схвалення Декларації цілей і завдань бюджету на 2009 рік" (Бюджетна декларація). Цей документ уряд повинен був затвердити, згідно зі ст. 32 Закону "Про Кабінет Міністрів", ще до 1 березня (до прийняття закону - до 15 травня).

Реклама:

Проект декларації не містить традиційних прогнозів економічного розвитку країни наступного року, а лише вказує на те, що частка валового внутрішнього продукту (ВВП), яка перерозподіляється через бюджет, не повинна перевищити 32% (у 2007 році - 30%).

Податковий тиск на економіку посилиться за рахунок ліквідації податкових пільг і затягування прийняття нового Податкового кодексу (в 2009 році його проект тільки розроблять).

Замість обіцяного міністром фінансів Віктором Пинзеником скасування податку з безготівкових операцій купівлі-продажу валюти (зараз 0,5%), відбудеться його зниження.

Додатково введуть податок на нерухомість, збережуть норматив відрахувань частки прибутку держпідприємств у Держбюджет і збільшать рентну плату для раціональнішого використання природно-ресурсного потенціалу держави.

Відповідальність керівників держпідприємств за виконання показників фінансових планів буде посилена.

Шахтам обіцяний перехід до ринкової ціни на вугілля.

Кабмін має намір збільшити дефіцит бюджету - з 2% до 3% від ВВП (максимальний рівень для країн-членів ЄС). Додатковий 1% від ВВП пропонується направити на підготовку до проведення Чемпіонату з футболу Євро-2012. Проти цього пункту виступило Мінекономіки, але Мінфін наполіг на тому, щоб він залишився.

У проекті декларації уряд Юлії Тимошенко визнав, що за два роки виплатити знецінені внески Ощадбанку СРСР не можливо. В 2009 році планується лише "продовжити виплати".

Крім того, Кабмін планує реформувати соціальну сферу, зокрема перейти від системи соціального захисту, заснованої на наданні пільг, до політики зростання доходів, що може означати підготовку до монетизації пільг, а також оптимізувати мережу навчальних закладів, що означає їхнє фактичне скорочення. У цілому, спрямованість бюджету залишиться соціальною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: