"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа закликає швидше вирішити газову суперечку

Вівторок, 4 березня 2008, 16:14
Єврокомісія закликала Росію й Україну знайти якнайшвидше вирішення спірного питання щодо газу, заявив представник виконавчої влади Євросоюзу Мікеле Черконе.

"Ми закликаємо сторони знайти якнайшвидше вирішення цієї комерційної суперечки", - сказав він журналістам у вівторок у Брюсселі.

"Ми стурбовані повідомленнями про обмеження поставок газу в Україну. Ми будемо уважно стежити за розвитком ситуації. Єврокомісія сподівається, що незалежно від результатів цього комерційного диспуту (між Росією й Україною - ред.), поставки газу до ЄС не постраждають", - сказав він.

Черконе помітив, що Єврокомісія дістала повідомлення "Газпрому" про зменшення поставок газу в Україну у відповідь на відсутність рішення в комерційному питанні про поставки газу між двома країнами.

За словами Черконе, Єврокомісія ще раз закликає обидві сторони знайти швидке й ефективне вирішення комерційного питання про постачання газу.

Реклама:

Він також додав, що зараз за ситуацією стежить Європейська інформаційна мережа енергобезпеки. Крім того, Єврокомісія розглядає можливість скликання екстреного засідання газової координаційної групи, якщо буде потреба.

Він також зазначив, що питання постачання газу є внутрішнім питанням України, а Єврокомісія не може втручатися в комерційний диспут двох іноземних компаній на території третьої країни.

Нагадаємо, у вівторок о 19:00 "Газпром" може скоротити Україні поставки газу ще на 25%. Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Нафтогаз" заявив, що за станом на 12:00 не мав офіційного повідомлення від ВАТ "Газпром" про намір скоротити постачання газу ще на 25%. Окрім того "Нафтогаз" заявляє про плани вилетіти до Москви для переговорів.

Добові поставки газу в Україну становлять 104 млн куб. м, або 75% від необхідного обсягу. Про це повідомив офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов. "Нафтогаз", у свою чергу, заявив про скорочення постачань на 32,2%.

РІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!