"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не має у сховищах власного газу?

Вівторок, 4 березня 2008, 11:58

НАК "Нафтогаз України" не має в своїх сховищах власного газу, тому заяви нинішнього керівництва компанії про те, що в разі припинення поставок "Газпромом" в України достатньо власних запасів - це міф.

Про це заявив у ефірі програми "Свобода слова" на каналі ІСТV директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

"Згідно з прогнозним балансом НАК "Нафтогаз України" від 3 січня 2008 року, на 2008 рік обсяг власного газу НАК "Нафтогаз України" в підземних сховищах становить 40 мільйонів кубічних метрів. Це споживання України приблизно за 3 години", - сказав він.

"Решта газу станом на 1 січня - 22 мільярди кубічних метрів. Із них 13,9 - "РосУкрЕнерго", 3,5 - "Укргаз-Енерго", 3,1 - "Укрнафта", 1 мільярд 900 мільйонів - комерційні структури, і півмільярда - держрезерв", - додав Бородін.

Реклама:

"Станом на 1 березня, тобто через 2 місяці, залишок газу в підземці - 15,6 мільярда кубометрів. Тобто спожито понад 7 мільярдів кубометрів. Жодного договору на купівлю цього газу ні з "РосУкрЕнерго", ні з "Укргаз-Енерго", ні з "Укрнафтою", ні з комерційними структурами, ні з ким НАК "Нафтогаз України" не укладено. Немає таких договорів", - наголосив експерт.

За висловом Бородіна, "це класична крадіжка газу в обсязі понад 7 мільярдів кубометрів із підземних сховищ".

Водночас, радник прем'єр-міністра з енергетичних питань, народний депутат Олександр Гудима відповів на цю інформацію так:

"Можете бачити, чого варті заяви уряду (Віктора) Януковича, що вони залишили наступникам повний порядок у галузі. Вони залишили нам порожні газосховища".

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!