Витіснення "Укргаз-Енерго" оздоровить "Нафтогаз" - Турчинов

Понеділок, 31 березня 2008, 17:38

Фінансове оздоровлення НАК "Нафтогаз України" в результаті повернення компанії монопольного права на газовому ринку дозволить створити гарантії повернення кредитних коштів кредитним установам.

Як передає УНІАН, про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов у понеділок журналістам у Кабінеті Міністрів.

"Відмова від посередницьких схем істотно поліпшить фінансовий стан НАК "Нафтогаз України", і, безумовно, його кредитори зможуть дістати реальну гарантію повернення своїх кредитів без будь-яких проблем і затримок", - сказав Турчинов.

Водночас він не уточнив термінів, протягом яких НАК "Нафтогаз України" має намір направити організаціям-кредиторам аудиторський висновок.

Реклама:

За словами Турчинова, уряд також для фінансового оздоровлення компанії планує створити умови для відстрочення податкових платежів для "Нафтогазу".

"Я думаю, що ми їх підтримаємо, тому що дуже великі обсяги розрахунків стоять перед "Нафтогазом". Сьогодні повністю акумульований ресурс, щоб цілком розрахуватися за газ, який споживає Україна", - пояснив він.

Перший віце-прем'єр розраховує, що нинішні переговори у Москві між "Нафтогазом" і російським "Газпромом" урегулюють проблеми газового ринку.

"Я сподіваюся, що буде схема не тільки без посередників на території України, але й без посередників за її межами. Це найбільш оптимальний варіант, і я хочу вірити, що і президент Путін, і майбутній президент, зацікавлені в тому, щоб тема "РосУкрЕнерго" пішла в минуле як проблема вчорашнього дня", - наголосив Турчинов.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року представники компаній, які керують активами кредиторів "Нафтогазу", заявили про можливе оголошення після 31 грудня 2007 року технічного дефолту компанії НАК "Нафтогаз України" у зв'язку з відсутністю фінансового звіту за 2006 рік. За словами управляючих компаній, інвестори можуть заявити дострокове погашення єврооблігації НАКу на суму 500 млн дол.

26 грудня 2007 року Тимошенко заявила, що уряд зупинив можливість оголошення банкрутом НАК "Нафтогаз України".

Водночас, 2 січня Тимошенко знову заявила, що НАК "Нафтогаз України" перебуває на межі банкрутства. За її словами, компанія не має затвердженого балансу газу на 2008 рік, натомість має таку кредиторсько-дебіторську заборгованість, яка свідчить, що "фінансове здоров'я компанії не забезпечене".

За її словами, для збереження компанії уряд готовий здійснити санацію підприємства за рахунок прямих бюджетних асигнувань, а також надати систему необхідних пільг.

Тоді ж голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина повідомив, що "Нафтогаз" завершив 2007 рік зі збитком близько 5 млрд грн, тоді як у 2006 році збиток компанії становив 2,5 млрд грн.

У Держбюджеті на 2008 рік передбачено надання державних гарантій за зобов'язаннями НАК "Нафтогаз України" на суму 12 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!