S&P прогнозує, що зростання ВВП України помітно сповільниться

Понеділок, 31 березня 2008, 17:53

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's прогнозує зростання валового внутрішнього продукту на рівні 5,4% у 2008 році.

Про це повідомив директор S&P напрямку "суверенні рейтинги" Френк Гілл.

"Існують три фактори, під впливом яких зростання економіки України може сповільнитися й сягнути 5,4% цього року до 7,3% у 2007-му", - зазначив Гілл.

По-перше, це глобальне скорочення банківського кредитування, що означає, що українські банки не зможуть, як торік, підтримувати запаморочливе зростання внутрішнього кредитування за рахунок зовнішніх запозичень.

Реклама:

"Щорічне зростання кредитування знизиться з 64% у 2007 р. до 24% (а може бути, і нижче), а отже, обсяги споживання й інвестицій будуть помірними", - вважає Гілл.

По-друге, новий виток зростання газових тарифів відіб'ється на виробничій активності, а дуже висока інфляція спричинить зниження реальних розміщуваних доходів, що також вплине на рівень споживання.

По-третє, у зв'язку із глобальними рецесійними явищами можна з достатньою впевненістю припустити, що ціна на сталь перестане зростати, а можливо, навіть знизиться.

"Таким чином, перестане діяти одна з основних рушійних сил високого в цілому зростання попиту, на який вказують в Україні за останні два роки", - підкреслює представник рейтингового агентства.

За прогнозом Кабінету Міністрів, зростання ВВП України в 2008 становитиме 6,8%.

Раніше Світовий банк зберіг прогноз росту ВВП України на рівні 5,5% і погіршив прогноз інфляції з 9,6% до 13,8% у 2008 році.

В 2007 році реальний валовий внутрішній продукт виріс на 7,3% порівняно з 2006 роком.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!