Росіяни переживають, що "Енергоатом" уклав угоду з американцями

Понеділок, 31 березня 2008, 16:56

Контракт українського "Енергоатома" з Westinghouse зумовлений політикою і бажанням знизити ціни російського ТВЕЛа, вважають російські експерти

"Наразі між Росією й Україною ведуться переговори за довгостроковим контрактом на постачання палива, ми вже оголосили свої пропозиції українській стороні. Можливо, у такий спосіб "Енергоатом" хоче збити ціну на наші постачання", - повідомив начальник відділу безпеки ядерного паливного циклу Інституту проблем безпечного використання ядерної енергії РНЦ "Курчатовський інститут" Олексій Іванов, коментуючи цю угоду.

"З погляду техніки зовсім незрозуміло, чому українці вирішили так дивно вчинити і навіщо їм американці в цьому питанні, адже українські енергоблоки вже не один десяток років працюють із нашими паливними елементами без яких-небудь особливих дорікань", - відзначив експерт.

"Перше, що спадає на думку, дивлячись на ситуацію з підписанням контракту між "Енергоатомом" і Westinghouse, - це якась чисто політична гра", - вважає Іванов.

Реклама:

З цією точкою зору погоджується і глава Науково-дослідного і конструкторського інституту енерготехніки (НДКІЕТ) Борис Габараєв.

"У мене складається враження, що політичного компонента в цьому питанні набагато більше, ніж економічного. Зрозуміле бажання українських колег диверсифікувати джерела ядерного палива, але зовсім очевидно, що диверсифікованість не повинна бути самоціллю", - сказав він.

"Не виключено також, що це і бажання збити нашу ціну на паливо", - відзначив Габараев.

Угода українського НАЕК "Енергоатом" із американським Westinghouse, підписана в минулу неділю, передбачає можливі постачання в 2011-2015 роках ядерного палива для низки українських АЕС.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: