Україна домовилась із американцями про паливо для АЕС

Понеділок, 31 березня 2008, 10:59

30 березня президент Національної атомної енергогенеруючої компанії (НАЕК) "Енергоатом" Юрій Коврижкін та віце-президент компанія Westinghouse Electric Sweden AB із палива для легководних реакторів у країнах Європи Андерс Джексон (Anders Jackson) підписали контракт на постачання паливних збірок ВВЕР-1000 для українських АЕС.

Про це повідомила ЕП прес-служба "Енергоатома".

Контракт передбачає постачання протягом 2011-2015 років ядерного палива виробництва компанії Westinghouse для забезпечення щорічного планового перевантаження не менше трьох енергоблоків ВВЕР‑1000 АЕС України.

Планується поставка близько 630 паливних збірок. У разі потреби обсяги постачання палива можуть бути збільшені до трьох додаткових перевантажувальних партій щорічно.

Реклама:

Сторони домовилися про всі істотні умови: обсяг зобов'язань виробника та покупця, вимоги до якості паливних збірок та документації, права покупця на здійснення контролю й порядок проведення інспекцій на виробничому підприємстві, гарантії на паливні збірки і порядок компенсації, ціну та порядок оплати, відповідальність сторін у разі невиконання своїх зобов'язань тощо.

Крім того, якщо за підсумками дослідної експлуатації НАЕК "Енергоатом" із незалежних від нього причин не зможе дістати дозволу Держатомрегулювання на промислову експлуатацію палива Westinghouse, компанія має право розірвати контракт без будь-яких додаткових витрат зі свого боку. Також компанія матиме право достроково припинити дію контракту у разі масової відмови палива Westinghouse.

"НАЕК "Енергоатом" розглядає укладання цього контракту як логічне продовження здійснюваного сторонами з 2000 року проекту кваліфікації ядерного палива для України та практичне втілення у життя державної політики щодо диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, у тому числі ядерного палива, в Україну", - підкреслюється у прес-релізі "Енергоатома".

Монопольним постачальником ядерного палива для українських АЕС є російська корпорація "ТВЕЛ".

Згідно з енергетичною стратегією України, до 2030 року має бути не менше трьох постачальників ядерного палива для українських АЕС.

Перші кроки з диверсифікації джерел поставок енергоресурсів в Україні зроблено в серпні 2005 року, коли Южноукраїнська станція, першою серед вітчизняних АЕС, розпочала дослідну експлуатацію американського ядерного палива.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: