Європу сполохала газова суперечка України й Росії

Понеділок, 3 березня 2008, 16:58

Європейська комісія знову закликає Україну й Росію до якнайшвидшого вирішення газової комерційної суперечки і висловлює надію, що нинішня ситуація не вплине на постачання газу в країни Європейського Союзу.

Про це повідомили в понеділок у Брюсселі в офісі європейського комісара з питань енергетики Андріса Пібалгса, коментуючи скорочення РАО "Газпром" про скорочення постачань газу в Україну.

"Європейська комісія закликає обидві сторони швидко знайти вирішення цієї комерційної суперечки і продовжує моніторити розвиток ситуації. Європейська комісія очікує, що, незалежно від вирішення вказаної комерційної суперечки між двома країнами, постачання газу в ЄС скорочені не будуть", - повідомили в офісі єврокомісара.

Водночас Еврокомісія активізувала кореспондентську мережу з енергетичної безпеки, що буде відслідковувати обсяги поставок газу в ЄС із України.

Реклама:

У свою чергу, офіційний представник Єврокомісії Микеле Серконе також зазначив, що Єврокомісія вважає газову кризу між Росією й Україною двосторонньою комерційною суперечкою.

За його словами, Єврокомісія і словенське головування Ради ЄС "спільно уважно відслідковують ситуацію".

Про те, що Єврокомісія уважно стежить за розвитком подій у російсько-українській газовій суперечці й вона у жодному разі не повинна вплинути на постачання газу в ЄС, заявив у понеділок представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс.

"У принципі, Єврокомісія не втручається у вирішення комерційних конфліктів між суб'єктами поза Європейським Союзом", - цитує його Інтерфакс-Україна.

Водночас, за словами Таррадельяса, Єврокомісія може ініціювати спеціальне засідання Координаційної групи ЄС щодо газу для обговорення ситуації і прогнозу можливих наслідків для країн Союзу.

Інший представник Єврокомісії Микеле Черконе уточнив на брифінгу, що лише "розглядається можливість скликання екстреного засідання координаційної групи щодо газу, якщо того зажадає ситуація".

"Газпром" проінформував нас про скорочення постачань Україні у зв'язку з нерозв'язаністю комерційної суперечки між компаніями обох країн", - зазначив Черконе, - "Газпром" також запевнив Єврокомісію, що поставки в Європейський Союз не постраждають".

"Єврокомісія закликала обидві сторони швидше знайти рішення цієї комерційної суперечки. ЄК очікує, що, незалежно від розвитку російсько-українського комерційного конфлікту, він не позначиться на постачаннях газу в ЄС", - заявив він.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: