"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через тиждень долар в Україні повернеться на колишній рівень

Вівторок, 25 березня 2008, 13:33

Банкіри прогнозують, що через тиждень курс долара в Україні повернеться до колишнього рівня.

Про це пише видання "Дєло".

Так, на думку банкірів, ситуація з курсом долара, що різко впав на вихідних, протриває не більше тижня, після чого готівковий курс долара впритул наблизиться до міжбанківського.

"Сьогодні курс на міжбанку близько 4,95 гривні за долар. У найближчі дні готівковий курс підійде до цієї величини, а подальша його поведінка в основному буде залежати від політики НБУ", - прогнозує заступник глави правління Експобанку Ростислав Когон.

Реклама:

У самому Нацбанку запевняють, що жодних сюрпризів не буде.

"Ще раз хочу відзначити: курс американської валюти коливатиметься в рамках установленого коридору (4,95-5,25 гривні за долар). Що стосується ревальвації, то це питання зараз узагалі не розглядається", - стверджує перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов.

Учасники ринку стверджують, що обвал готівкового долара спровокували спекулянти, що скористалися панічними настроями населення.

"На вихідних не працюють банківські каси, що встановлюють курс, наближений до міжбанківського ринку. От обмінні пункти і скористалися ажіотажем серед населення і спекулятивно занизили курс", - пояснює начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.

Із банкіром погоджується директор економічних програм Центра ім. Разумкова Василь Юрчишин.

"Падіння курсу - це результат паніки серед населення. Люди масово почали рятуватися від долара, і під тиском пропозиції банки й обмінні пункти знижували курс", - говорить він.

Також причиною стало і те, що Нацбанк останнім часом утримується від придбання долара на міжбанківському ринку, у той час як багато його учасників активно продають валюту через необхідність резервувати гривню і сплачувати податки.

"Такий курс долара протримається доти, поки не поліпшиться ліквідність на банківському ринку і поки Нацбанк не позначить нижню межу коридору курсу", - роз'яснив начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.

"Раніше НБУ викуповував долар по 5,0, і всі розуміли, що це і є нижня межа, а зараз Нацбанк цього не робить, тому ринок цю нижню межу намагається формувати самостійно", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!