Долар в Україні падатиме, якщо НБУ його не підтримає

Понеділок, 24 березня 2008, 17:42

Курс долара на українському готівковому ринку продовжить зниження, якщо Національний банк не почне викупу надлишкової пропозиції іноземної валюти на міжбанківському ринку.

"Якщо НБУ все-таки вийде (на міжбанк) і підтримає долар, що слабшає, тоді ситуація швидко заспокоїться і ввійде в нормальне русло, нехай і на новому рівні", - сказав начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.

"І тут питання: на якому рівні вийде з інтервенцією Нацбанк - 4,80 грн/$1 або 4,95 грн/$1. Якщо ж НБУ на ринок на цьому тижні знову не вийде, тоді готівковий курс гривні може дійти до 4,80 грн/$1, а то й до 4,50 грн/$1", - додав він.

Як відомо, середнє значення готівкових курсів (придбання/продаж) долара 24 березня в Києві знизилося до 4,81/4,99 грн/$1 із 4,92/5,01 грн/$1 у п'ятницю 21 березня.

Реклама:

"У порівнянні з минулим тижнем, курс долара продовжує падати всупереч усім очікуванням. Основні фактори: поводження долара на світових ринках стосовно інших валют і політика керівництва НБУ", - зазначив заступник начальника відділу неторгових операцій "Партнер-банку" (Київ) Дмитро Дмитрієв.

Директор департаменту казначейства "БМ Банку" (Київ) Тарас Кияк вважає, що курс не опуститься нижче 4,7 грн/$1, і відзначає тиск, що зріс на курс через стурбованість населення.

"Стурбоване можливими втратами населення стало активно продавати долар, збільшивши пропозицію, а виходить, ще більше натиснувши на курс", - вважає Кияк.

Хвилювання, що починаються, на готівковому ринку відзначає і Найман.

"З огляду на величезну масу готівкових доларів, які нагромадилися в українців за останні 10 років економічного підйому, без підтримки Нацбанку гривня має шанси зміцніти на цьому тижні до 4,50 грн/$1, а паніка, що починається, посилить цей процес", - підкреслив банкір.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!