"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко збирається продати українську енергетику

П'ятниця, 21 березня 2008, 14:39
Уряд включив пакети акцій теплових енергогенеруючих компаній ВАТ "Дніпроенерго", "Донбасенерго", "Західенерго" і "Центренерго" обсягом 60%+1 акція в перелік підприємств, що підлягають приватизації в 2008 році, і доручив передати їх Фонду державного майна.

Відповідні розпорядження №478 і постанову №196 Кабінет Міністрів ухвалив 19 березня і оприлюднив на офіційному веб-сайті в п'ятницю.

Наразі Національній акціонерній компанії (НАК) "Енергокомпанія України", створеній у 2004 році, належить 85,77% акцій "Донбасенерго", 78,29% акцій "Центренерго", 76,04% акцій "Дніпроенерго" і 70,1% акцій "Західенерго".

Уряд доручив Міністерству палива та енергетики передати по 60%+1 акцію цих компаній ФДМУ, акції ж, які залишилися, залишити в статутному фонді НАКу.

При цьому розмір пакета "Дніпроенерго" є спірним, оскільки акціонери компанії в рамках виконання плану санації на зборах 27 серпня 2007 року вирішили збільшити статутний капітал на 52,1% - до 149,186 млн грн шляхом проведення раніше схваленої попереднім урядом додемісії, акції якої отримають "Павлоградвугілля" і "Шахта "Комсомолець Донбасу", що входять у ДПЕК.

Реклама:

У результаті частка НАК "Енергокомпанія України" скорочується з 76,04% до 50%+1 акції, тоді як частка ДПЕКу отримує близько 44,28% акцій.

Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку зареєструвала цю емісію, проте її результати не були внесені до реєстру через конфлікт підприємства з реєстратором - "Укрнафтогазом".

Формально в своїй фінансовій звітності "Дніпроенерго" вже вказує новий розмір статутного фонду, щодо якого вказаний у розпорядженні від 19 березня пакет акцій становить лише близько 39,5% акцій.

У той же час новий уряд на чолі з Юлією Тимошенко заявляє про необхідність повернути статус-кво в розподілі акціонерного капіталу.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!